Tuesday, August 15, 2017

Cara Mudah Menghilangkan Kesan Calar Motosikal

Assalamualaikum & Salam Sejahtera


TIDAKKKKKKKKKKK!
Nak menjerit kuat-kuat sebab motosikal bercalar disebabkan kecuaian diri sendiri. Badan letih sebab bekerja, balik pula tengah malam, hujan pulak, memang pakej.

Cik Timm boleh terbalik masa bawa motor. Nauzubillah, tak teruk pun. Hihihi..

Tak bestnya cermin sisi kena tukar sebab pecah. Aduhai, tak cukup lagi dengan masalah cermin, bahagian depan terguris di jalan. Aduhai..

Google punya google, ada juga guna cecair khas untuk hilangkan calar. Tapi, budget macam kurang bulan ni. Mana tidaknya dua orang HAMBA ALLAH tak bayar lagi HUTANG. Masalah tau kalau diri sendiri ni baik sangat, opss, out of topic.

Berbalik pada masalah yang asal, Cik Timm tengok dalam YouTube depa guna Ubat Gigi jer?
Macam tak percaya jer?


Try jangan tak try....


Memang menjadi! Yea! Lega, padan muka nak sangat motor yang warna cecomel gugurl. Satu hal pulak nak kena belai 😋

Read More

Monday, August 14, 2017

Resipi: Cheesekut Simple dan Sedap

Assalamualaikum & Salam Sejahtera


Ha, resipi ni Cik Timm ambil dan olah sikit dari blog Cik Epal.

Jom tengok bahan-bahan:


 500g Cream cheese Tatura
Biskut Cream Cracker
 1/2 Susu pekat 
Susu segar
Nestum
Milo

Cara-caranya:


1. Putar cream cheese sampai lembut, lepas tu masukkan susu pekat. Boleh sesuaikan rasa kalau nak kurang manis ke manis ke. Putar sampai sebati.

2. Lepas tu dah boleh sediakan bekas untuk susunkan biskut tu. Cik Timm lapik dengan plastik, nanti senang nak keluarkan.


3. Biskut tu boleh cicah-cicah dengan susu segar sebelum susun. Selepas tu, lapiskan lapisan cheese tadi, lapiskan lagi dengan nestum. Cik Timm buat selapis nestum, selapis milo. Lapisan terakhir letak cheese banyak-banyak sikit dan tabur chocolate nips.


4. Siap boleh simpan dalam peti ais, esoknya baru boleh makan. Sedap tau! 

Cik Timm buat macam-macam versi, ada yang filling chocolate, kadang-kadang guna biskut yang jual kilo. Semuanya sedap! Agaknya sebab famili Cik Timm memang gemar dengan cheese ni, semua makan berkaitan cheese sentiasa laku. Hahaha!

Selamat Mencuba! Hat ni kalau ada sesiapa kata susah jugak memang nak kena katok..

Read More

Sunday, August 13, 2017

Pameran Hari Peladang Penternak dan Nelayan Peringkat Negeri Kedah 2017

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

hppnk, hppnk2017, dataran kulim

Cik Timm ke sini dua kali tau, hari Jumaat dan Sabtu. Abang Cik lagi dahsyat, tiap-tiap hari dia berjalan sana. Sambutan #HPPNK di peringkat negeri Kedah ini dijalankan 4 hari bermula dari 3 Ogos - 6 Ogos 2017

Pelbagai aktiviti yang dijalankan dan banyak booth yang dibuka oleh agensi-agensi kerajaan dan swasta. Bertemakan Our Food Our Future, pertama kali pameran ini diadakan di Daerah Kulim. Sebelum ini, setiap kali ada event macam ni selalu dibuat di Alor Setar, Sungai Petani, memang ramai orang-orang kulim turun selama 4 hari ini. Excited punya pasai sebab jarang buat di sini termasuk Cik Timm.

hppnk, hppnk2017, dataran kulim

hppnk, hppnk2017, dataran kulim

Hari Jumaat tu Cik Timm mai malam, rupanya ada persembahan dari UNIC. Sempat layan sekejap sebelum jalan-jalan di booth yang menjual pokok bunga. Pameran dibahagikan kepada dua, Dataran Kulim ada booth dari agensi, pentas utama, dan gerai menjual pokok buah-buahan dan bunga. Sebelah dataran ada jualan dari peniaga Pasar Tani. Lepas tu, seberang jalan pula ada pameran Laman Ternakan Veterinar. Pelbagai haiwan ternakan dipamerkan macam lembu, kambing, ayam, kuda dan lain-lain. 

hppnk, hppnk2017, dataran kulim

Esoknya hari Sabtu Cik Timm sempat ke Jobfair di Kulim Hi-Tech dan terus ke sini untuk merasai kemeriahan pameran di siang hari. Disebabkan hujung minggu, banyak lagi aktiviti yang dijalankan. Di sebelah petang pula Lawatan Diraja dan penyampaian hadiah. Cik Timm dan Abang Cik sempat naik traktor comel untuk bawa ke seberang jalan. 

Meh le cuci mata tengok antara gambar yang Cik Timm sempat snap sepanjang jalan-jalan ke sana.

hppnk, hppnk2017, dataran kulim

hppnk. hppnk2017, dataran kulim

hppnk, hppnk2017, dataran kulim


hppnk, hppnk2017

Ni sebenarnya daun getah yang digubah menjadi bunga!

hppnk2017, hppnk, kulim

hppnk, hppnk2017

Kucing dengan arnab pun ada dijual. Tapi kucing oren tu owner dia punya. Campuran mainecoon dengan kucing kampung, besaq kan?

hppnk, hppnk2017

hppnk. hppnk2017

Comel adik ni dengan kuda padi dia, nama Eva.

hppnk, hppnk 2017

Gerai makanan pun banyak di sini. Sedap pulak tu, kami shopping juga daging itik kat sini. Food truck pun ada, barang rakyat 1 Malaysia punya lori pun ada. Syok kan? Sesuai kalau ibu bapa nak bawa anak-anak berjalan di sini. Kemudahan seperti surau juga ada disediakan. Senang kan?

Diharapkan nanti di tahun akan datang Cik Timm dapat pi lagi pameran macam ni. Memang best! 

Ada juga kawan-kawan blogger lain yang berdekatan sempat ke sini? Jom kongsi!

Read More

Saturday, August 12, 2017

Planner Giveaway By Eeca Shyaa

Assalamualaikum & Salam Sejahtera


Nak join? Boleh klik banner kat atas.

Tau tak planner tu apa? Cik Timm mula tengok dari IG Eeca Shya terus jatuh hati dengan planner ni. Planner adalah senarai atau carta yang kita reka sebagai senarai perancangan. Cik Timm ingat lagi sebelum zaman blog, Cik Timm setiap tahun ada diari. Hari-hari Cik Timm akan mengarang dalam tu. Lepas tu beli sticker comel untuk hias entry bagi comel. Akhirnya, ada 1 je diari yang Cik Timm masih simpan. Lain semua hilang dah bakar agaknya 😂


Comel kan Cik Timm dapat dari #planneraddict . Perempuan kan suka dengan benda cute dan berwarna warni macam ni. Macam nak mula buat diari balik pulak, haha!

Read More

Friday, August 11, 2017

Review: Baju Renang Muslimah dari Fateema An Nur Enterprise

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

pulau pangkor

Ada sesiapa di sini yang masih mencari baju renang muslimah? Ramai juga tanya Cik Timm sebelum ni, mana dapat baju yang Cik Timm selalu pakai sepanjang bercuti di pulau tu. Cik Timm dapat dari online jer. Waktu mula-mula cari banyak dari Indonesia kerana pasaran di sana lebih luas dan banyak pilihan. 

Cik Timm recommend dengan penjual ni sebab harga berpatutan dan boleh dipercayai. Penghantaran pun cepat. 

Baju renang yang dijual ada dua jenis, Slim Fit dan Premium/Longgar. Jenis tudung pun boleh dipilih. Ada yang dijual set dengan baju. Semua baju ada saiz dan ukur lilit.Senang cerita, WhatsApp tanya lebih senang, diorang tau baju yang sesuai untuk badan.
baju renang muslimah, baju renang

baju renang muslimah, baju renang

Mengenai baju renang yang Cik Timm beli ni saiz M,lebih sesuai untuk tempat tertutup atau bersama keluarga sebab jenis Slim Fit. Memang jenis ni melekap di badan. Nasib baik Cik Timm berbadan kecil, jadi segala spare tire dan lelemak tak nampak 😋


Semua aktiviti pakai life jacket, jadi tak malu sangat sebab baju Cik Timm memang ikut badan. Jadi Cik Timm selalu pakai baju tshirt diluar sebelum buat aktiviti. Selamat membeli!


Untuk keterangan lanjut boleh ke socmed dibawah;
Website: baju-renangmuslimah.blogspot.com
Email: mybajurenang@gmail.com
Alamat: Fateema An Nur
No. 25-1, Jalan Tasik Utama 8,
Medan Niaga Tasik Damai,
Sungai Besi,
57000 Kuala Lumpur
Fb: www.facebook.com/mybajurenang
IG: www.instagram.com/bajurenangmuslimah
WhatsApp: 0133192915
Read More

Thursday, August 10, 2017

DAY 2: Pengalaman Berenang Bersama Penyu & Jerung

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Seterusnya, hari kedua adalah hari untuk snorkeling sepuas-puasnya. Untuk aktiviti ini, termasuk dalam pakej yang dibayar. Pagi tu selepas sarapan dalam pukul 8am kami jalan-jalan ambil angin di sekitar kampung sementara nak tunggu aktiviti snorkeling pukul 10.30am. 

Kami nak pinjam GoPro dari pihak chalet. Tapi rosak pula, so Cik Timm beli waterproof punya pouch untuk ambil gambar time snorkeling. Cik Timm tak pernah guna phone Asus ni dalam air, memang tak tau kualiti gambar nanti macamana? Kita redah je 😀
Sesi pagi kita akan snorkeling di beberapa check point utama iaitu Turtle Beach, Turtle Bay dan Shark Point. Bot kami pagi tu diuruskan oleh Perhentian Badar 1. Ada pak cik pemandu bot dengan sorang adik instructor yang akan ikut kami. Paling bagus sebab 1st stop tepi pantai air cetek, adik tu tunjuk cara yang betul untuk menggunakan peralatan snorkeling. 

Dalam bot kami dua je gegadis, memang diberi perhatian lebih sikit. Hahaha! Muka happy sebab kulit putih je belum tanned. Baju kuning hujung tu instructor hah. Awal-awal lagi ditanya hakak-hakak berdua ni pandai berenang tak? Cik Timm memang tak reti berenang. Tapi, waktu snorkeling Cik Timm sampai ke hujung dunia. Tapi tak perlu risau sebab tempat snorkeling ada dilengkapi dengan tali dan pelampung. So, snorkeling dalam kawasan yang disediakan saja. Instructor pun ada teman tak perlu risau. 
Sebenarnya Cik Timm ambil banyak video daripada gambar sebab bila phone masuk dalam air, memang tak dapat tekan skrin. Ada beberapa video yang Cik Timm upload masuk dalam instagram. Video yang tak sengaja pun ada sebab tak tutup camera. Ihiks..
Ikan dekat sini friendly sangat, phone Cik Timm kena hurung dengan ikan sebab dia geram dok main tali. Ingat makanan agaknya, hahaha! Batu karang sini pun cantik, besar pulak tu sampai boleh berdiri. Cuma kena hati-hati takut landak laut bersembunyi dekat situ. 
Waktu kami sampai di checkpoint Turtle Point memang jumpa penyu! Tapi tak sempat nak ambil gambar. Laju betul dia berenang, nampak je slow berjalan di darat. Gambar penyu yang Cik Timm dapat ni dari kawan yang kenal dekat sana. Jadi, ramah sikit dengan geng-geng yang ada GoPro okeh, boleh cilok gambar cantik kat diorang. Hehehe.
Pertama kali tengok ikan jerung depan mata di Shark Point! Nasib baik adik instructor tu bagitau. Memang tergamam, nasib baik shark kecil je. Kalau besar memang gelabah dah. Ikan baracuda pun Cik Timm dapat jumpa, berenang di permukaan pulak tu. Dalam pukul 1pm macam tu, kami balik semula ke Kampung Nelayan untuk lunch. Disebabkan kami memang stay di situ senang untuk kami balik solat Zohor dan tidur sekejap sementara menunggu pukul 3pm untuk sambung snorkeling. 
Petangnya kami tak dapat snorkeling di Romantic Beach dengan Lighthouse Point sebab laut bergelora. Memang dah tak best nak snorkeling petang tu. Tapi kami turun di tempat lain untuk main-main dengan ikan. Pertama kali tengok ada ikan kecik-kecik berenang melompat dari laut. Fuh, kalaulah dapat rakam.
Selepas tu, kami singgah di Lata Air Berani, waktu kami ke sana ada banyak bot dan kapal nelayan berlabuh disebabkan kawasan ini ada sumber air bersih. Jadi, diorang singgah di sini untuk bekalan air bersih, dan mandi. Pertama kali tengok nelayan beramai-ramai solat Asar berjemaah atas kapal. Diorang cerita, kadang-kadang nelayan ni ada yang belayar dari negara luar macam Myanmar. 
Air dia sejuk gila, rasa segar bila mandi kat sini. Gerai menjual pun ada kat sini kalau lapar atau dahaga. Kami sampai sini memang mandi laut lagi sampai puas. 
Menjelang petang pukul 6pm kami bertolak balik. Seronok dan puas tak terkata. Segala tension, masalah semua hilang tak tau ke mana. Dibawa air laut barangkali, haha!
Selalu balik dari laut perut sentiasa lapar. Kami sempat beli air dan spring potato sambil menikmati angin petang tepi laut. Duduk sini tipu kalau perut lapar, banyak gerai-gerai tepi jalan ada menjual macam-macam benda untuk dikunyah. 
Selepas kami dinner bbq, rugi kalau lepak bilik je. Kami pusing-pusing kampung sambil dok main kucing kat pulau ni. Manja sungguh, asyik mengekor je kami ke sana sini. Malam tu Kak Sue yang tidur awal dari Cik Timm. Walaupun badan letih, lambat juga Cik Timm baru dapat lelapkan mata. Tapi sambil tidur masih rasa badan terolang-aling macam atas bot 😝


Puasnya Bercuti di Pulau Perhentian
DAY 1: Wind Mills, Kincir Angin
Sealife Inn Pakej Penginapan Lengkap di Pulau Perhentian
Read More

Friday, August 04, 2017

Resipi: Cucur Jagung Simple

Assalamualaikum & Salam Sejahtera
Bahan-bahan:

Bahan tumbuk
3 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 biji cili padi
sedikit ikan bilis

Jagung 3 tongkol (parut ambil isi jer)
3 cawan tepung gandum
1 sudu besar tepung beras
1 sudu besar tepung jagung
1 cawan air panas
Air secukupnya
secubit garam
Cara-caranya:


Campur je semua bahan tumbuk dengan bahan-bahan lain kecuali air. Air tu masukkan sikit-sikit sampai dapat adunan yang kita mau. Cik Timm depend pada gambar adunan yang Cikgu Ina bagi jer. 
Ha, resipi ni Cik Timm ambil diri Cikgu Azlina Ina. Seronok fb beliau ni, semua benda diajar. Tengok resipi beliau kita pun excited & semangat nak masak. Dahsyat betul penangan cikgu ina ni. 

Sedap makan untuk minum petang tau. Selamat Mencuba!
Read More

Friday, July 28, 2017

Bestnya Cipta Gift Comel Dengan Printcious

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

printcious gift


Suka tak kalau orang bagi hadiah sweet ada muka kita dengan yang tersayang? Perempuan dan hadiah memang tak dapat dipisahkan. Kalau Cik Timm dapat gift macam tu confirm cair! Kadang-kadang terfikir, mana diorang buat tu? Kalau kedai hadiah biasa pun tak dijual.


Pernah dengar tentang personalised gift? Personalised gift adalah hadiah atau cenderahati yang kita sendiri cipta dengan memasukkan nama penerima atau mesej peribadi di hadiah tersebut. Kengkonon korang punya 'touch' atau sentuhan peribadi untuk hadiah tu. Pemberian hadiah ni menunjukkan yang kita sentiasa ingat dengan seseorang tu tau. Tambahan pula, hadiah tersebut khas kita buat untuk seseorang, nampak eksklusif dan lebih bermakna. Senyum sampai ke telinga orang tu!


printcious gift


Dengan adanya Printcious, anda dapat mencipta dan menyediakan hadiah yang comel untuk keluarga, kawan-kawan atau pasangan anda. Website ini juga menyediakan pelbagai barangan comel yang boleh dipilih seperti mug, tshirt, button badge, phone case dan sebagainya. 


printcious gift

Ha, kalau korang cari doorgift perkahwinan atau birthday pun boleh juga cari di sini. Selalu kalau kita balik dari kenduri, mesti masing-masing bawa balik cenderahati dari tuan rumah. Kebiasaannya orang buat button badge atau magnet. Kalau orang di luar sana masih mencari-cari bolehlah cuci mata di sini. Siap boleh customise mengikut citarasa sendiri.


printcious gift

Rasa macam susah?  👆 Aplikasi dalam Printcious ni memang sangat mudah. Kalau kita tak pandai aplikasi photoshop pun tak ada masalah.


Anda cuma pilih barang hadiah yang anda suka. Contoh Cik Timm pilih cushion cute bentuk love ni! Lepas tu, boleh masukkan gambar yang anda mahu sama ada dari simpanan mahupun dari media sosial. Senang kan? Lepas tu, boleh masukkan caption dalam text. 


printcious gift



Contoh lain yang Cik Timm asyik nampak dalam kepala ialah bantal comel yang orang letak sebagai hiasan di photobooth atau bilik pengantin macam bawah ni 👇


Comel kan? Banyak lagi yang korang boleh buat kalau kreatif. 
printcious gift


Kalau dah tak ada idea, boleh tengok contoh lain yang disediakan. Mudah sangat.


printcious gift

Semuanya di hujung jari sahaja. Selain itu, Printcious sentiasa ada promosi potongan harga yang menarik setiap kali adanya sambutan seperti Mothers Day, Valentines dan lain-lain. Best kan? Seiring dengan tagline yang comel, Printcious "Precious Gift From Your Heart". Yang penting kita ikhlas memberi 💋


Untuk kaedah pembayaran, kalau rasa malas nak berpanas di luar, anda boleh menggunakan online banking je. Ataupun kaedah manual dengan menggunakan mesin CDM ataupun ATM bank Maybank. 

Selain itu, untuk kos penghantaran di semenanjung hanyalah serendah RM10 dan RM15 untuk Sabah dan Sarawak. Bagi menjimatkan kos penghantaran, apa kata anda shopping lebih dari RM70 sebab kos penghantaran anda adalah PERCUMA! Tetapi hanya untuk semenanjung Malaysia. 

Sekiranya ada masalah dengan produk contohnya pecah, koyak atau kecatatan anda tak perlu risau. Semuanya akan digantikan semula dalam masa seminggu selepas menerima barang anda. Hanya email ke feedback@printcious.com untuk sebarang pertanyaan. 

Jadi apa tunggu lagi? Jom dapatkan hadiah untuk kesayangan anda di Printcious


Untuk keterangan lanjut, anda boleh ke sini;
Website: www.printcious.com
Fb: https://www.facebook.com/printcious
IG: https://www.instagram.com/printcious
Email: ask@printcious.com
Read More
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © ஐfatimah❀nabilaஐ Designed by azhafizah.com