Sunday, November 19, 2017

Resipi | Apam Susu Mudah

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Ramainya orang share buat apam susu ni. Dari 2 minggu lepas Cik Timm fikir nak buat antara kek coklat keju atau apam susu. Minggu ni kena buat juga, teringin nak makan apam gebu-gebas dalam facebook tu. Seronok tengok warna-warni, tapi dukacita dimaklumkan apam Cik Timm tidak terlalu gebu. Rasanya sebab tak cukup pukul telur tu sehingga kembang!

Lagi satu banyak kawah atas apam tu sebab tak tutup dengan kain or aluminium foil. Jadi kalau nak apam comel dan flawless tanpa kawah macam bulan sila tutup adunan anda tau, hihi.
Tapi Cik Timm nak share juga resipinya. 
Bahan-bahannya;


4 biji telur Gred A (*guna Gred B je sebab ada offer)
1 cawan gula (*setengah dah cukup, jangan manis sangat oi!)
1 sudu besar ovalette
4 sudu besar susu pekat manis
2 cawan tepung gandum
esen vanila
pewarna makanan

Cara-caranya;

Pukul telur + gula + ovellet + susu pekat sehingga KEMBANG! Masukkan esen vanila. Kaup balik adunan dengan tepung gandum sehingga sebati. Bahagikan adunan ikut warna yang anda suka, Cik Timm letak 3 warna (kuning, hijau & merah). Masukkan ke dalam acuan yang dah dileser dengan planta/margerin. Kukus sehingga masak.








Selamat Mencuba!

Cik Timm pun nak cuba lagi sampai apam ni jadi gebu gebas. Jangan berhenti mencuba kalau masak ni, betul tak?

9 comments:

I am not responsible for, and expressly disclaims all liability for, damages of any kind arising out of use, reference to, or reliance on any information contained within the site. While the information contained within the site is periodically updated, no guarantee is given that the information provided in this site is correct, complete, and up-to-date.

Tengs for dropping your idea!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © ஐfatimah❀nabilaஐ Designed by azhafizah.com