Sunday, March 21, 2021

Restoran Makanan Western Tersedap di Kulim

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Hai korang! Dekat Kulim sekarang ni macam-macam kedai makan dan restoran dah naik. Tambahan pula yang menjual makanan western, tetapi nak mencari yang sedap tu memang susah. Kebanyakannya agak membosankan sebab semua nak sama jer. 

Cik Timm cadangkan korang try western food di Restoran AJ Bakar House, Barbeku dan Grill. Sumpah tak menyesal kalau makan sini. Kedai dia kecik je, tak banyak meja. Tapi memang tak rugi sebab sedap dan makanan dia lain dari yang lain. 


Lokasi: 502, Lorong Cengal Kuning, Taman Bersatu, 09000 Kulim, Kedah


Dah 3kali Cik Timm repeat makan dekat sini. Mula-mula Cik Timm datang menu tak banyak lagi, sekarang makin banyak. Apa yang Cik Timm suka dia punya portion yang banyak, sesuai dengan harga, presentation pun simple tapi nampak eksklusif. 

Waktu first time makan sini, sedap mushroom soup dia. Wajib try okeyh!


Kalau orang sekitar Kulim ni malas nak keluar, perkhidmatan delivery dari Food Panda pun ada. Search je "AJ Bakar House". 


Yang ni wajib try, baru-baru ni pi dinner sana menu pun banyak dah tukar. Makin banyak, yang ni Grill Chicken Peri-Peri. Memang sedap, dah la Cik Timm mengidam nak makan Nandos tapi nun di Alma, tak dapat nak rentas negeri. Dapat makan sini pun dah bersyukur. Sedap, ada ayam grill dengan sos sedikit masam, chips, coleslaw dan garlic rice. Recommended untuk korang try sebab memang sedap! Lagi sedap sos dia dari yang Nandos sebab bagi Cik Timm terlalu masam. Yang ni just nice jer..

Ini pun sedap jugak, Dirty Fries (DFF) Fries. Dalam dia ada fries, cheese dan juga ketulan daging. Makan ni saja pun boleh kenyang tau. Daging dia pun sedap tak liat pun.

Nak repeat lagi ke lepas ni? CONFIRM!

Kalau nak stalk sosial media diorang pun ada juga,
Facebook : AJ Bakar House
Instagram : aj_bakar_house
Read More

Thursday, March 18, 2021

Sushi Seringgit di Tesco Kulim!

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

EH! Tesco pulak, sekarang dah tukar nama Lotus lah. Tapi still nak panggil Tesco tak apa kan? Rasa macam pelik pulak nak panggil Lotus. 

Craving nak makan sushi seringgit dekat Kelang Lama. Tapi ramai betul umat manusia beratur. Kalau dah  viral memang ramailah orang yang beratur. Tak kuasa nak tunggu lama. 

Kebetulan ke Tesco untuk beli barang-barang dapur. Selalu beli sini sebab senang, semua ada. Guna Scan & Shop pula, lagi memudahkan kerja shopping ni. Dalam Tesco ni ada satu kedai makan Le Aroma Cafe, dekat sini pun ada juga sushi seringgit tau!



Jadi setiap kali shopping sini memang akan singgah beli sushi dekat sini. Sushi dia cecomel kecil je. Tapi oklah setakat nak makan nak hilangkan craving. Nak buat sendiri memang malas. Amaran, dia punya wasabi memang pedas gila. Tak pernah lagi makan wasabi sepedas macam ni, mau terbatuk kalau makan, letak ciput je walaupun Cik Timm ni hantu wasabi. 



Sushi dekat sini hari-hari ada. Kalau habis diorang akan topap sebab diorang buat fresh dari dapur tu hah. Worth to try tak? Yes! Cik Timm dah repeat dua kali beli dekat sini. Selamat Mencuba!


Read More

Wednesday, March 17, 2021

Review Cosmoderm Pink? Perfect Balanced Skin Range Baru!

Assalamualaikum & Salam Sejahtera


Hai semua! Dah lama dah tak review any barang yang menarik dalam blog ni. Btw, kali ni Cik Timm nak share satu produk menarik dari Cosmoderm. Iya, Cik Timm merupakan penggemar produk Cosmoderm. Dah bertahun pakai moisturiser dia, dari warna hijau kepada yang kuning, dari yang kuning ke hijau balik. Kali ni kepada produk Cosmoderm yang terbaharu warna PINK

Mula-mula macam tak percaya, selalunya produk Cosmoderm ni warna hijau atau kuning je. Tiba-tiba bertukar warna pink, seiring dengan produknya yang terbaru iaitu Perfect Balanced Series. Bukan sekadar packaging comel warna pink tapi produknya kali ni mengandungi Prebiotics dan Calamine. 

Prebiotik dan Calamine

Selalunya kita sentiasa dengar dalam iklan tentang probiotik dalam minuman susu berkultur yang membantu usus kita. Tapi ini bukan probiotik tau, tetapi Prebiotics yang merupakan makanan untuk bakteria baik khas untuk ekosistem kulit kita. Mereka akan membantu meransang daya tahan kulit secara semulajadi, membantu mencerahkan kulit dan menstabilkan kulit kita.

Selalunya produk Calamine ini terkenal dengan fungsinya untuk kulit yang gatal-gatal. Contoh kalau terkena demam campak, mesti doktor akan prescribe ubat calamine kan? Itu yang specialnya produk ini kerana mengandungi calamine yang berkualiti tinggi khas untuk tujuan kosmetik. Selain dari menenangkan kulit, ia membantu kulit yang gatal dan beriritasi, mengurangkan minyak dan kemerahan dan juga jika terkena sunburns!

4 Produk Menarik yang Perlu Anda Cuba!

1. Cosmoderm Perfect Balanced Foaming Cleanser 


Cik Timm suka sebab salah satu dari ingredient dia ada Salicylic acid, sesuailah untuk golongan yang mempunyai masalah jerawat! 

2. Cosmoderm Perfect Balanced Toning Lotion


Soothing treatment yang membantu kulit untuk lebih lembap. Tahu tak toner ini mengandungi 20,000 ppm calamine yang akan menenangkan kulit yang terlalu sensitif dan dapat mengawal kemerahan sunburn! Korang cuma perlu goncang dan dap-dap je toner di seluruh muka slow-slow. 

Mula-mula letak dekat tapak tangan macam scary sebab tekstur dia macam ubat demam campak yang doktor bagi tu. Tapi bila dah sapu dekat muka, tak obvious pun warna pink dia. Dia blend-in je dengan kulit muka korang!

3. Cosmoderm Perfect Balanced WOW Cream


Ini favourite Cik Timm, memang tengah cari moisturiser yang lebih lightweight tak terlalu concentrated or likat macam moisturiser Cosmoderm range yang lain. Yang ni memang ringan je tekstur dia. Dilengkapi dengan 30,000 ppm prebiotik dan calamine dan juga dengan teknologi WOW (Water-In Oil In Water dan Triple Moisture Boost Complex. 

Boleh digunakan pada siang hari ataupun malam selepas penggunaan Toner. Cik Timm memang wajib pakai sebelum masuk kerja sebab work environment dalam aircond sentiasa mengeringkan kulit sampai menggelupas!

4. Cosmoderm Perfect Balanced Mineral Sun Milk


Ini pulak dia punya sunscreen. Dapat melindungi kulit dari pancaran UVA dan UVB dengan SPF25PA++. Selain dapat melindungi kulit dari pancaran matahari, sunscreennya mengandungi nutrisi seperti vitamin dan mineral yang mengurangkan sunburn dan juga dapat melembapkan kulit. Ha, itu dah dua dalam satu fungsi tu tau! 

Cik Timm dah cuba pakai, ada sedikit whitecast. Tapi tak nampak kelabu kalau pakai sebab dia blend well. Mana tau sesuai dengan kulit korang. 

Tambahan pula, Cosmoderm Perfect Balanced tidak mengandungi bahan-bahan lain seperti;

đź’§ Paraben
đź’§Pewangi (fragrance)
đź’§Pewarna (artificial colorant) 

Cik Timm dah pakai selama 2 minggu. Alhamdulillah, sesuai dan kulit Cik Timm tak menunjukkan dia elergik dengan apa-apa bahan dalam produk ni. Kalau nak tau kulit Cik Timm agak bermasalah sebab perubahan hormon dalam badan selepas berkahwin ni. Jerawat naik suka hati dan kulit terlalu kusam, tapi sekarang dah makin sihat! Im so happy, lega sangat kulit sempat elok sebelum menghadiri dinner company minggu lepas. 

Untuk maklumat lanjut berkenaan produk ni, korang boleh ke;
Website : https://www.cosmoderm.com.my/
Instagram : https://www.instagram.com/cosmoderm/
Facebook : https://www.facebook.com/Cosmoderm/
YouTube : https://www.youtube.com/user/ilovecosmoderm

#Cosmoderm #CosmodermPerfectBalanced
Read More
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © fatimahnabila Designed by azhafizah.com