Saturday, February 29, 2020

5 Tips Persediaan Sebelum Anda Bercuti di Korea Semasa Musim Sejuk

Assalamualaikum & Salam Sejahtera




1- Membeli baju sejuk atau winter jacket

Ini paling penting tau, Cik Timm sebelum membeli memang survey banyak tempat. Survey dekat bundle, kedai sukan, pasar malam & the list go on. Harga kalau di bundle bawah RM100 pun boleh dapat. Kalau dekat kedai yang khas menjual barang-barang winter memang agak pricey sikit. Kebetulan jalan-jalan di Aeon Bukit Mertajam, ada jualan winter punya barang out-of-season kot. Tak fikir banyak Cik Timm dapat RM141 jer. Harga sebenar dalam RM300+, berbaloi kan? 


Winter jacket pun ada banyak jenis. Ada jenis yang kain tebal, ada yang macam bubble-bubble yang Cik Timm pakai tu. Ada yang labuh sampai lutut, ada yang pendek macam Cik Timm tu. Macam-macam Cik Timm belek dalam Shopee dengan Lazada, tapi tak puas hati sebab tak tau material dia macamana, first time nak beli kan? Jacket Cik Timm dalam dia berbulu, memang panas je badan dekat sana. Poket dia pun besar boleh muat action cam dengan phone.Siap berzip, memang safe & secure. Dalam tu semua Cik Timm sumbat! 


2-Membawa baju inner atau long john

Cik Timm tak beli yang khas punya long john pun. Beli inner yang biasa je, so korang pun boleh je bawa innerwear yang biasa korang pakai. Tapi dekat sana wajib tau pakai. Sebab sejuk dia tak boleh bawa bincang, sekali angin dia datang, fuhh! Lagi satu, dekat airport nanti terus tukar baju yang bersesuaian yer. Dalam airport tu belum rasa sejuk, once pintu luar airport tu terbuka, badan terkejut sekejap sebab tak biasa lagi. Sila prepare ok! 



Inner seluar pun jangan lupa bawa! Make sure seluar korang jenis yang boleh pakai 2 lapis. Tapi Cik Timm tak bawa jeans langsung dekat sana. Cik Timm beli di Winter Leggings dekat Shopee. Sangat selesa pakai, beg luggage pun tak berat sangat. Material dia berbulu di dalam, so Cik Timm pakai inner nipis biasa dekat dalam, legging tu pakai dekat luar. Untuk muslimah dekat luar sana Cik Timm tak sarankanlah korang pakai macam ni. Kang kena kecam,eh..


3-Membawa wet tissue atau botol untuk mencuci ditandas

Yes, toilet diorang tak sama macam Malaysia yang ada pili air. Tapi untuk sesetengah tempat mcm namsan tower, vivaldi ski park toilet dia automatik ada pili pancut dalam jamban tu siap anginkan bontot bagi kering. Hehehe.. 

Partner Cik Timm bawak portable bidet, menarik juga tak tau pulak wujud benda gitu yer? Bentuk dia macam ni 👇 Comel pulak eh!

Gambar ciduk dari Google jer..

Tandas diorang kebiasaannya guna tisu je untuk mencuci atau beristinjak, so untuk Cik Timm ada wet tissues pun alhamdulillah. Wet tissues Cik Timm beli dekat Guardian, antibacterial wipes punya sebab bahaya COVID-19. 


5- Pakai moisturiser!

Ini pun wajib sebab kulit jadi kering sesangat. Cik Timm punya gatal satu badan, habis kaki dengan tangan bersisik. Memang korang rasa sejuk, tapi please pakailah pelembab dan minum air banyak. Gatal satu badan sampai sekarang jadi parut sebab garu kuat sangat. Nasib baik my sistur bagi set produk Najla. 



Seriously membantu jugak hah melembabkan kulit gatal tu. Gatal yang memang tak boleh nak bawak bincang. Dah macam monyet je asyik menggaru. Kalau korang nak try produk ni boleh contact my sistur Rohayu punya Facebook.

6- Sarung tangan & heat pad




Konon nak buat 5 tips je, tapi rasa nak tambah lagi untuk future reference korang. Sarung tangan wajib beli or tangan korang kebas keras. Carilah glove yang cun-cun saiz tangan korang dan boleh touch screen phone. Betul tau sebab susah nak guna tangan dengan sarung tangan besar.
Cik Timm dapat glove tu dari Sport Direct harga RM39. Saiz memang cun dan boleh touch screen phone. Tapi, dalam keadaan tangan kejung, cabut jugak glove tu sebab tak selesa. 




Allright, next is heat pad. Heat pad Cik Timm beli dekat Daiso. Sampai sana cabut pelekat dia dan tampallah mana yang nak. Tampal letak dalam poket winter jacket memang best. Panas je seluk tangan dalam tu hah. Tapi kadang-kadang tak rasa panas pun, balik bilik baru rasa panas, eh. Sampai dekat sana boleh beli lagi heat pad. Banyak je jual lelong tepi jalan pun ada. Ada malam kitorang jalan-jalan dekat Myeongdong Street memang ada orang jual murah-murah heat pad sebab malam tu memang sejuk sangat, tak silap suhu malam tu dalam -6C. 


7- Download Naver Map/Kakao Map


Google maps tak boleh guna dekat sini tau. Menggagau baru download apps dekat atas tu waktu nak cari guesthouse. Dengan phone jadi 'hang' sebab sejuk sangat agaknya. Ada juga dari pembacaan Cik Timm alat-alat elektronik better masukkan dalam bag yang dimasukkan heat pad sebab nak pastikan diorang tak terkezut, phone partner pun sampai off secara tiba-tiba. 

So, sementara ada di Malaysia downloadlah apa yang nak. Tapi Naver Map ni dekat malaysia tak berfungsi pun. Btw, dekat sana Cik Timm sewa portable wifi dekat website Klook. Kitorang share dua orang. Actually banyak pakej yang kitorang tempah dari Klook. Nanti Cik Timm share more detail, itu pun kalau korang semua nak baca. Haha! 

8- Membawa botol air

Botol ni jumpa dekat NOKO.

Bawa botol air walaupun tak rasa dahaga. Please hydrate yourself, kalau tak jadi macam Cik Timm kulit terlalu kering. Botol air korang boleh beli jenis plastik yang boleh dilipat-lipat. Jimat ruang dalam beg. Cik Timm dapat botol air ni dari Sport Direct jugak, RM3 je tak silap. Itupun beli time offer. 

Anything else nak tambah? Haha! Kalau ada Cik Timm tambah lagi ye. Allright, Cik Timm dah 2 minggu balik Malaysia yer. Gambar je baru diupload masuk, itu pun kena serang sebab sekarang  T COVID-19 dekat Korea Selatan meningkat mendadak. Mak bising juga waktu Cik Timm nak ke sana. Tapi planning holiday ke Korea dalam setahun tau. Rugi pulak kalau cancel. Alhamdulillah Cik Timm ke sana awal sikit sebelum wabak ni makin serius. 

Sebab tu Cik Timm standby mask muka, antibacterial wet wipes dengan sanitizer. Tapi waktu Cik Timm ke sana, semua kedai-kedai ada sediakan sanitizer. Kedai tepi jalan pun ada. Booth-booth kesihatan dibuka untuk orang ramai yang nak check masalah kesihatan. Apa pun buat masa sekarang ni elakkan kalau nak bercuti di luar negara walaupun tiket flight tengah murah. Mana yang lebih penting? Kesihatan atau keseronokan?? Tepuk dada tanyalah akal.
Read More

Tuesday, February 25, 2020

Pengalaman Menyertai Pemeriksaan Fizikal, Pancaindera dan Kecergasan Penolong Pegawai Pertahanan Awam Gred KP29

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Hai semua! Cik Timm nak share sikit pengalaman berharga yang Cik Timm lalui di Pemeriksaan Fizikal, Pancaindera dan Kecergasan untuk jawatan Penolong Pegawai Angkatan Pertahanan Awam Gred KP29.

Ya! Ini pertama kali Cik Timm dapat test ni dari SPA (Suruhanjaya Pertahanan Awam). Selalunya dapat email untuk jawab test online je dan tak pernah lepas pun. Haha! Cik Timm tergerak hati 3 minggu lepas untuk check email sebab nak clear apa yang tak patut. Tiba-tiba ada email dari SPA untuk menghadiri ujian fizikal ni. Ya Allah seronok tak terkata! Cik Timm memang dah give up lama dah dengan SPA ni.

Berbekalkan masa selama 2 minggu, Cik Timm cuba berdiet untuk membesarkan 'badan' sebab BMI yang underweight. Selain itu, masuk gym dekat hostel tu untuk ujian kecergasan. Tetapi untuk ujian dari APM ni depa tak tulis pun ujian apa untuk test kecergasan. Info dari pembacaan Cik Timm kalau ujian kecergasan ni ada sit up, lari 2.4km, lari ulang-alik, blablabla...


Tapi untuk APM;

1. Mengangkat bebanan seberat 3.5kg untuk wanita sehingga paras pinggang, bagi lelaki sehingga paras bahu.

2. Memanjat tangga setinggi 11m (bersamaan 3 tingkat bangunan).

3. Lari 2.4km dalam masa kurang 17min.

Cik Timm buat ujian ni di APM Pulau Pinang. Pagi tu hujan lebat selepas subuh. Nasib baik dekat je APM dengan hostel, redah je dengan baju hujan. Sampai sana baru tukar kasut sukan. Anda diwajibkan memakai pakaian sukan yang sesuai tau!


Tips Untuk Wanita;

1. Please pakai baju sukan tangan pendek dan pakai inner panjang dekat dalam.

2. Please pakai sport bra.

3. Please pakai seluar sukan yang bercekak di kaki untuk pastikan buku lali hampa tu visible.

4. Jangan pakai lens please.

Pendaftaran

Cik Timm cuma bawak surat panggilan yang diprint di portal SPA atau email kita. Bawa kad pengenalan asal juga dan juga pen hitam atau biru. Itu sahaja! Tak perlu sijil bagai yer. Kami berkumpul dalam satu bilik besar macam dewan untuk isi borang. 

Ujian BMI

Nama dipanggil untuk check tinggi dan berat. Rupanya Cik Timm 153.4cm. Memang aras pagar je. Berat 44.3kg. Actually BMI masih tak cantik tapi much better dari 2 mnggu lepas sebab 43kg je. Alhamdulillah tak sangka Cik Timm lepas. Kalau diikutkan agak down jugak sebab rasa memang tak lepas. Kalau overweight agak susah kot. Sebab selepas ujian ni cuma 39 orang sahaja yang tinggal. 

Ujian Rabun Mata & Warna

Kami ditanya sama ada memakai kanta lekap atau lens. Lepas tu mata seorang demi seorang calon diperiksa. 
Dekat test ni Cik Timm orang terakhir. Lepas tu blur sebab yang tinggal 19 orang sahaja. Mak aih, nasib baik mata Cik Timm still ok tak ada masalah.

Ujian Pemeriksaan Fizikal

Yes, awak kena bukak tudung dan baju. Seluar diangkat sehingga paras lutut. That is why Cik Timm suruh hampa pakai sport bra. Taklah terlalu malu kan. Sebab kami buat 5 orang calon sekali. Lagipun nanti hampa nak lari-lari lagi better pakai pakaian dalam yang sesuai. Lepas tu tangan, lengan jari diperiksa untuk pastikan semua lurus. Cara berdiri tegap pun dia tengok bahu kita. Paha, kaki, tapak kaki semua dicheck. Last kitorang kena lompat dan pastikan lutut cecah pusat. Haha!
Lagi satu, kalau anda berbraces pun memang tak dapat. Nasib baik Cik Timm dah bukak braces. Ada hikmah betul dengan semua peristiwa yang Cik Timm lalui ni..

Ujian Kawad Kaki

Mula-mula dia minta jalan macam biasa dulu nak tengok kita ni berjalan normal ke tak normal. Ha, dekat sini kalau pakai seluar yang cekak memang senang tak payah nak senteng seluar tu bagi nampak buku lali. Lagi satu kalau pakai tshirt tangan panjang kena senteng juga sampai ke siku. Unless pakai inner ok sebab nampak tangan tu jelas. Lepas tu berkawad sorang-sorang. Kalau dia tengok ok senang keja dia. Kalau tak boleh dia ajar juga sampai boleh. Kalau tak juga dapat buat memang bye-bye. Tinggallah calon seramai 10orang sahaja. 

Ujian Kecergasan

Angkat bebanan seberat 3.5kg. Cik Timm pun tak sangka lepas eh! Disebabkan ujian dijalankan hari Jumaat. Kami stop break untuk lunch dan solat jumaat. Cik Timm pun dah jumpa kawan baru dekat situ, Anis orang Bayan Baru dan Farah junior universiti dulu (such a small world). Kami bertiga mengisi perut dulu di McD. 2.45pm macam tu kami mula untuk ujian kecergasan seterusnya iaitu memanjat tangga setinggi 11m. Cik Timm sampai je tengah tu memang dah mula rasa ketaq segala urat. Nasib baik berjaya jugak. Last ujian adalah, lari 2.4km, kami guna padang Methodist Boy School. Lari pusing padang tu 9kali! Dan setiap satu round akan diberi satu getah. Cukup 9 getah, cukuplah 2.4km. Dahlah lari tengah panas petang, memang nak give up, tapi teruskan jugak sebab dah sampai akhir ni. Rugi sangat kalau tak habiskan. 
Kami settle semua dalam pukul 5pm macam tu. Doakanlah semoga Cik Timm ada rezeki untuk join next interview. Kalau tak dapat pun masih juga berpuas hati sebab berjaya lepas semua halangan. Cik Timm betul-betul nekad nak cari kerja baru sebenarnya. At least tahun depan dah tukar kerja baru pun ok. Letihlah kerja F&B ni, rasanya nak stop dah. Nak jadi manusia biasa balik, tak nak jadi zombie macam sekarang ni. Tapi, itulah nak cari kerja, nak dapat kerja bukan mudah. Nak resign pun bukan mudah, kena sediakan simpanan secukupnya, nak kena plan betul-betul. Ughhh....
Doakan Cik Timm ya..
Read More
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © fatimahnabila Designed by azhafizah.com