Saturday, June 23, 2018

Menaiktaraf Kad Sim 4G LTE Celcom dengan Pos (FREE)

Assalamualaikum & Salam Sejahtera



Banyak sebenarnya nak cerita dalam blog ni, cuma diperam sebab kekangan masa. Busy gila waktu nak raya tu, tak tau busy benda apa. Itulah konon raya tahun ni malas nak buat kuih raya. Tengok-tengok bosan pulak kalau tak ada kuih raya, punya sibuk meng'cookies' 2 minggu sebelum raya tu. Asyik mengantuk punya pasal, sanggup tidur dulu selepas maghrib. Pukul 9 gitu baru bangun untuk buat kuih raya or balut ketupat. Itulah rutin harian sepanjang penghujung bulan Ramadan lepas.

Cik Timm nak share cara paling senang untuk menaiktaraf kad sim 4G LTE dari Celcom.

Kawan Cik Timm pelik kenapa line internet Celcom Cik Timm 'H', sedangkan dekat phone kawan '4G'. Lepas tu Celcom selalu hantar mesej untuk tukar kad sim baru di cawangan Celcom yang berdekatan. Biasalah, dengan perangai pemalas ni dok tangguh jer. Lepas tu, Celcom ni geram agaknya, diorang hantar mesej boleh tukar kad sim secara pos je. 



Cik Timm cuma taip seperti yang diarahkan, masukkan nama penuh dengan alamat. Katanya proses akan mengambil masa dalam 2 minggu. Cik Timm ingatkan main-main je. Dok ingat tu mesej spam je. Dalam 2 minggu lebih juga Celcom poskan kad sim yang baru!



Tapi, sampai je kad sim tu tulis 'Postpaid' sedangkan Cik Timm guna Prepaid. Ingatkan dah salah dah, Cik Timm baca dalam laman web community Celcom, tak perlu risau. Cuma ikut arahan yang diberikan dan kad sim tu akan tukar ke 4G tanpa kita bertukar plan lain. 

Sumber: Community Celcom


3 Langkah Simple untuk Menukar Kad Sim baru;

1. Dail *151# menggunakan kad sim LAMA anda.
2. Masukkan 6 digit no siri terakhir di belakang kad sim 4G LTE yang baru (boleh rujuk gambar dalam surat tu).
3. Sila menunggu SMS untuk arahan selanjutnya.

Sekejap je prosesnya, nanti depa hantar mesej yang kad sim lama tu tak boleh berfungsi dah. Boleh terus tukar kad sim 4G LTE yang baru! 



Senang dan mudah. Sesuai untuk orang yang sibuk atau susah nak keluar rumah. Pertama kali nampak 4G dekat line Celcom tu. Sebelum ni pelan internet guna Hotlink, tapi sebab line slow, guna Celcom pulak. Line boleh tahan la. Lagipun phone Cik Timm 2 sim card. Hohoho, jadi nak guna mana-mana pun boleh. Tapi Celcom ni best jugak sebab bagi rewards banyak, JOOX memang asyik dapat free. Lepas tu freebies lain boleh pilih, nak Instagram 10gb ke, Facebook 10gb ke..etc..

Lagi satu, kad sim Celcom tu tak pernah bertukar pun. Memang no Celcom tu Cik Timm beli waktu study di Sarawak. Sebab tu no dia unik, bermula dari 013-8xxxxxx. Memang sudah bertahun usia kad sim tu. Memang patut bertukar. Cik Timm memang suka kumpul cenderahati macam ni, sebab akan ingat sampai bila-bila. Hihihi. Sama macam no plat motosikal Cik Timm, guna no Wxx sebab beli hasil titik peluh bekerja di Kuala Lumpur.

Anda dah bertukar ke kad sim 4G LTE yang baru?
Selalu untuk internet anda guna telco mana? Best tak? Jom share!
Read More

Friday, June 22, 2018

Bertukar-tukar Kuih Raya

Assalamualaikum & Salam Sejahtera



Hai semua! Dah seminggu kita menyambut sambutan Hari Raya Aidilfitri. Tempat Cik Timm kerja ni sakan cutinya, dari hari Khamis (14.06.2018) sampai Rabu (20.06.2018). Enam hari cuti tau, kalau ikut 5 hari je, tambah sehari lagi untuk ganti cuti selepas Pilihan Raya hari tu. 

Cuti lama, bila nak masuk kerja balik punya baloq liat. Perangai, mesti ramai rasa macam tu kan? Minggu ni asyik makan free je sebab pakat-pakat bawa kuih raya dari rumah. Hari ni pulak ada jamuan raya. Memang setiap kali ada perayaan besar-besar macam Chinese New Year, Deepavali atau Hari Raya Aidiladha ada makan free. Itu je yang depa mampu kasi kot untuk ganti Annual Dinner yang tak pernah wujud pun?? Haha! Bertabah dapat company gini.


Hari Rabu ada 3 orang je yang bawak kuih raya. Ramai yang still cuti raya, pakat-pakat tak nampak batang hidung lagi. Buat kerja pun tak ada semangat. Balik kerja singgah makan McD dulu dengan kawan. Punya teringin dari sebelum puasa lagi, baru dapat. Malam tu punya eksited depan TV2 sebab ada cerita hindustan best, Mohabbatein. Kusangkakan dapat bertahan sampai habis, baru setengah cerita dah lena depan TV. Akhirnya TV yang tengok kita..


Hari Khamis sakan, semua bawak kuih raya. Berkenduri sekejap waktu break tu. Amboi, masa rehat tu rasa sekejap je. Balik dari kerja sempat berkunjung rumah kawan yang buat open house. Itulah satu-satunya rumah kawan yang Cik Timm berkunjung raya tahun ni. Sadiss..


Hari Jumaat, makan FREE! Menu sama je setiap kali jamuan perayaan. Tak kisahlah, asalkan FREE. Benda FREE memang sedap kan? 

Anda tu pulak macamana? Dah masuk kerja ke masih lagi cuti? Kawan Cik Timm ada yang cuti sekejap je, ada yang cuti lama sampai 10 hari. Menghabiskan sisa-sisa cuti katanya. Syok kan? Cik Timm masih tak ada Annual Leave lagi sebab masih dalam kontrak. Bosannya alahai, cepat-cepatlah dapat bertukar kerja. Aminnnn...
Read More

Saturday, June 02, 2018

Tips Pahala untuk Wanita Uzur di Bulan Ramadan

Assalamualaikum & Salam Sejahtera



Hai semua! Dah masuk hari ke-17 kita berpuasa. Tau tak benda apa yang merunsingkan perempuan waktu bulan Ramadan ni? PERIOD, yes! Sentiasa berkira-kira bila agaknya nak period or kadang-kadang berdoa janganlah period dalam bulan puasa ni. Sampai macam tu, sebab? Nanti kena ganti, ganti puasa ni lagi besar cabarannya. Sebab berpuasa semasa orang lain tak berpuasa pun.

Cik Timm pun punya seronok sebab kawan-kawan lain di tempat kerja semua dah mula ponteng puasa sebab keuzuran. Cik Timm ja yang masih selamat. Tapi memang agak bermasalah sebab tak datang langsung bulan lepas. Risau juga sebenarnya, nasib baik ada install period tracker dalam phone, senang nak check dan apps ni sentiasa update tarikh yang sepatutnya kita on the flow.

Oklah, Cik Timm nak berkongsi sedikit amalan-amalan yang boleh kita amalkan di bulan Ramadan sekiranya keuzuran atau period;

1. Bangun sahur meskipun tidak berpuasa.
Dalam sahur ada keberkatan.

2. Memperbanyakkan sedekah.
Kadang-kadang kita ke bazar, ada banyak tabung-tabung untuk kita derma dan sedekah. Senang kan?

3. Berzikir.
Mengingati Allah sama ada melalui lidah, hati atau perbuatan. Antara zikir-zikir yang boleh diamalkan:
"SubhanAllah" = Maha Suci Allah
"Alhamdulillah" = Segala Puji Bagi Allah
"Allahu Akbar" = Allah Maha Besar
"La Ilaha Illa Allah" = Tiada Tuhan Selain Allah
"La hawla wa la quwwata illa billah" = Tiada daya dan tiada kekuatan melainkan dengan Allah

Ataupun zikir harian ni:

Sumber: google


4. Beristiqfar.
Boleh ucap "Astagfirullah" = Aku memohon keampunan Allah berulang-ulang kali.

5. Membaca Al-Quran.
Disebabkan tak boleh memegang mashaf Al-Quran, kita masih boleh mendengar ayat-ayat Al-Quran.

6. Menyediakan juadah berbuka untuk orang yang berpuasa.
Kadang-kadang kita terlupa kan, menyediakan juadah untuk orang berbuka puasa pun boleh dapat pahala. Tengok dekat Makkah dan Madinah tu, berebut-rebut panggil orang untuk berbuka puasa dengan juadah yang mereka sedekahkan. 

Sumber: tazkirah.net & muzir.wordpress.com



Semoga semua amalan kita walaupun sekecil-kecil zahrah, Allah kurniakan pahala seperti orang berpuasa. 

p.s. Dah mula buat persiapan raya ke??
Read More
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © fatimahnabila Designed by azhafizah.com