Monday, March 19, 2018

Resipi | Mee Kari Simple ala OTWC

Assalamualaikum & Salam Sejahtera


Hai semua, meh kita bersiaran lagi dengan #dapurciktimm . Buat masa lanie memang tak masuk dapur dah sebab kekangan masa dan badan penat tak habis-habis lagi. Asyik letih, balik kerja kadang-kadang tak makan pun. Perkara wajib adalah "TIDUR".

Bulan lepas tekak teringin sangat nak makan mee kari. Cari serata pasar malam dekat Kulim memang tak ada lagi orang jual mee kari, kalau mee kuah adalah. Mana sama mee kari dengan mee kuah. Mee kari ni selalunya sinonim dengan masakan cina kalau tak salah?

mee kari, resipi mee kari

Mai-mai Cik Timm share resepi mee kari senang gila versi campak-campak ikut tekak. Walaupun pertama kali buat, menjadi jugaklah. Itupun Abang Cik tolong sebab fail sikit Cik Timm bab-bab rempah kari ni..


Bahan-bahan;

resipi mee kari, bahan mee kari

Kuah mee kari;

2 paket kecil rempah kari daging Baba's
1 paket kecil rempah kari ayam Faiza
200gm isi ayam dipotong dadu
Sedikit leher ayam (takmau letak pun boleh)
2 ketul kiub ayam Knorr
3 sudu besar cili kisar
250ml santan pekat kotak
3 ulas bawang besar (kisar halus)
5 ulas bawang putih (kisar halus)
Sedikit halis (kisar halus)
1.5L air
Sebungkus fish cake dan fish ball digoreng sebentar sebelum dipotong bite saiz
Minyak masak secukupnya
Garam & gula


Cara-caranya;

resipi mee kari

1. Campurkan rempah dengan sedikit air.

2. Panaskan minyak masak dan tumis bahan kisar tadi sampai naik bau.

3. Masukkan pes rempah dan cili kisar. Masak sampai rempah betul-betul masak.

4. Masukkan leher dan isi ayam dan masak sekejap.

5. Dah boleh letak garam dan gula.

6. Masukkan santan, air dan kiub ayam. Kacau sampai sebati, masak dengan api perlahan sampai mendidih.

7. Dah boleh masukkan fish cake dan fish ball. Kalau rasa kuah belum best, boleh tambahlah garam dan gula sampai rasa ok dengan tekak masing-masing.

Bahan-bahan;

Mee;

2 bungkus mee kuning dicelur
Sayur sawi dipotong dan dicelur
4 biji tomato dipotong wedges
Daun bawang dan ketumbar dipotong halus
2 biji kentang direbus sehingga empuk, dipotong dan digoreng garing
Tauhu kering dipotong kecil

mee kari, resipi mee kari

Dah siap semua, boleh ngap je. Pehh, memang mee kari ni rasa dia sama je dengan Old Town White Coffee or Secret Recipe. Terus rasa macam tak mau beli dekat luar dah. Sendiri masak pun dah jimat dan boleh makan berulang sampai kembung perut.

Kuah yang extra tu boleh buat cicah dengan roti or makan je dengan nasi. Settle, haha! Rasa macam tahun ni raya nak buat mee kari pulak. First come, first serve. Haha!

Beriya-iya sangat masak kan, sebab rasa macam loser gila bila tak reti masak. Rasa macam rendah diri pun ada sebab tak reti bab-bab dapur. Yelah, umur nak masuk 3series dah, masak pun tak reti. Mau tak risau mak tengok anak bongsu dia ni..

Disebabkan kesibukan kerja ni, Cik Timm cuma masak time weekend je. Itu pun kalau hujung minggu tu tak ada aktiviti lain. Tapi minggu ni memang tak masuk langsung. Nak goreng sebiji telur pun punya pemalas yang amat..

Apa punya turr la anak-anak dara zaman sekarang, hihi..

5 comments:

  1. cik tim lagi power dari akak ni. huhu. takat masak lauk2 nak kenyang hari2 tu oklah. bab mi ni surrender

    ReplyDelete
  2. tu dah kira rajin la tuh.. hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aduhai, seronok dgr org puji rajinnn

      Delete
  3. Nice sharing, selalu Zumal makan megi kari ja. Hehe...

    ReplyDelete

I am not responsible for, and expressly disclaims all liability for, damages of any kind arising out of use, reference to, or reliance on any information contained within the site. While the information contained within the site is periodically updated, no guarantee is given that the information provided in this site is correct, complete, and up-to-date.

Tengs for dropping your idea!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © fatimahnabila Designed by azhafizah.com