Wednesday, March 28, 2018

Pentingnya Tempat Penginapan Terbaik Semasa Bercuti

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Hai semua!

Cik Timm masih lagi dalam mood penat bercuti. Melampau sangat bulan Mac ni tau. Bercuti sakan, dari Lost World of Tambun, Perak. Berehat sekejap dalam 3 hari sebelum bercuti lagi ke Krabi, Thailand. Kepada yang follow Cik Timm di Instagram boleh tengok gambar-gambar menarik yang dikongsi semasa di sana. Cerita full story dalam blog masih dalam pembikinan. Tunggu sekejap ye, bagi Cik Timm fully rest baru best nak cerita!


Untuk merancang percutian, tempat penginapan merupakan list pertama untuk kita settle, betul tak? Tempat penginapan yang ada disediakan di tempat percutian termasuk jenis homestay, hotel, chalet, motel, hostel dan sebagainya. Dari pengalaman Cik Timm yang suka bercuti ni, tempat penginapan semasa kita bercuti sangatlah penting. Tempat penginapan dianggap seperti rumah kedua kita apabila bercuti. Manakan tidak, ia merupakan tempat untuk kita berehat, mandi dan tidur.


Cik Timm nak kongsikan sedikit tips memilih tempat penginapan semasa melancong;


Tips Memilih Tempat Penginapan


1.      Budget murah atau mahal
Ini memang hampa kena sepakat membawa berkat dengan kawan-kawan travel korang. Pastikan hampa dah planning berapa budget untuk tidur semalam. Lagi ramai boleh disumbat dalam bilik lebih jimat. Contoh macam Cik Timm ke Krabi tu, bilik punya besar, rasa macam rugi pulak ambil dua bilik. Satu bilik tapi request extra bed pun dah banyak save dekat situ. Tapi lebih selesa kalau tak terlalu crowded dalam satu bilik. Pokoknya hampa pakat-pakat sepakat dengan rakan-rakan travel tau.

2.      Lokasi pilihan
Sepanjang Cik Timm travel, lokasi pilihan sentiasa tepat dan memudahkan. Contohnya, kalau hampa suka pantai boleh pilih hotel yang berdekatan pantai, senang nak jalan-jalan ke pantai. Waktu di Krabi, hotel tak terlalu dekat, tak terlalu jauh dengan pantai. Sedang-sedang je, kami pilih hotel tu pun sebab dekat dengan masjid dan senang untuk mencari makanan halal di kawasan tersebut.

3.      Kemudahan yang disediakan
Hotel yang kami pilih hari tu memang tepat. Ada hotel budget yang menyediakan kemudahan basic dengan menyediakan tuala dan sabun. Selain itu, ada juga hotel yang menyediakan extra servis macam peti besi untuk menyimpan barangan penting. Cik Timm suka dengan hotel yang ada balkoni kalau nak bercuti ke pulau atau pantai. Sebab senang untuk menyidai baju yang basah tu. Orang gila pantai memang seronok nak berendam setiap masa. Baju sentiasa nak bertukar ganti sebab basah.



4.      Menempah awal
Untuk selamat, boleh menempah sebulan awal. Rajin-rajinkan juga semak laman web atau website yang membandingkan harga paling murah. Contohnya Traveloka yang sentiasa menyediakan promosi hotel atau tiket penerbangan yang murah. Selain itu, kalau waktu anda bercuti tu peak season tak pasal-pasal semua hotel full booking ataupun bilik yang anda idamkan tak dapat ditempah.

5.      Senang mencari tempat makanan
Sebaiknya kita memilih tempat penginapan yang berdekatan dengan kedai atau restoran makanan. Tambahan pula kalau bercuti di luar Negara, pemilihan tempat penginapan yang mempunyai makanan halal merupakan satu faktor penting tau. Jadi, sebelum memilih hotel, gunakan aplikasi google maps untuk senaraikan premis restoran makanan, kedai runcit, mesin ATM ataupun money changer. Selain memudahkan anda untuk merancang, ia juga dapat membantu di saat ada menghadapi apa-apa kecemasan kalau duit tak cukup ataupun tiba-tiba anda demam. Sekurang-kurangkan anda dah tau jarak perjalanan kalau nak ke sesuatu tempat.


Bercuti di dalam Negara atau luar Negara pun sama je. Asalkan kita sendiri yang pandai well-planned supaya percutian kita menjadi satu kenangan yang terindah!

Jom Cik Timm nak berkongsi salah satu tempat penginapan yang menarik dan anda berpeluang untuk merasainya jika bercuti di Melaka.
melaka

Novotel Hotel & Resort Melaka
novotel, melaka, hotel, resort


Novotel Melaka merupakan sebuah 4-Bintang Hotel yang terletak di tengah-tengah kota bersejarah Bandar Melaka. Menyediakan sejumlah 351 bilik yang menjanjikan pemandangan Selat Melaka dan sekitarnya. Selain itu, pelbagai kemudahan disediakan untuk para pengunjung seperti 4 jenis pilihan bilik, bilik mesyuarat atau meeting room, dewan ballroom yang besar untuk event perkahwinan dan juga mereka menyediakan makanan terbaik termasuk dari hidangan Baba & Nyonya.


novotel, melaka, hotel


Apa yang best dan menarik jika ingin bercuti di Melaka?

1.      Kota A’ Famosa
2.      Menara Taming Sari
3.      Melaka River Cruise
4.      The Stadthuys
5.      Masjid Selat

Sebenarnya banyak lagi tempat menarik yang boleh dikunjungi jika hampa semua bercuti di Melaka, Bandaraya Bersejarah ini. Senarai di atas tu pun antara tempat yang Cik Timm dah pernah jejak. Bercuti ke Melaka pun sekadar jalan-jalan cuti mata sebab menghadiri kenduri akikah anak saudara. Nampaknya lepas ni kena bercuti lagi sekali di Melaka sebab banyak lagi tempat menarik belum sempat dicuba! Boleh try menginap di Novotel Melaka. Review dari pelanggan pun rata-ratanya sangat berpuas hati dengan khidmat yang mereka berikan. Boleh masuk dalam list travel untuk masa yang akan datang ni!

Diharap perkongsian kali ini dapat membantu anda untuk merancang percutian. Bercuti memang menyeronokkan kalau anda pandai merancang dan menyusun aktiviti. Sentiasa semak harga promosi yang disediakan oleh website yang terpilih.

Selamat Bercuti!

6 comments:

  1. good info..tq ya..byk nak travel lg lps ni
    sudi2 la jenguk blog saya yg baru nih
    https://rosapegitravel.blogspot.my

    ReplyDelete
  2. Betul, betul, betul.. tu semua aspek yang mesti listdown dulu sebelum pergi bercuti. tapi biasa pompuan je kot yang buat semua tu haha :P Jempput singgah ye: https://deebpunyecite.blogspot.my

    ReplyDelete
  3. good info.. saya pun nak pegi melaka hujung bulan ni. tp dduk rumah macik jer heheee

    ReplyDelete
  4. Dah lama tak pergi Melaka, rasanya nanti boleh la menginap di sini

    ReplyDelete
  5. yg berkeluarga harus pilih penginapan yg selesa... jgn kira murah je tp kelilingnya hutan. then mlm2 kena garu2 sbb byk nyamuk ;-)

    ReplyDelete
  6. Saya klau leh nk pilih tempat stay tu yg dekat2 ja dgn tempat saya nk p tu

    ReplyDelete

I am not responsible for, and expressly disclaims all liability for, damages of any kind arising out of use, reference to, or reliance on any information contained within the site. While the information contained within the site is periodically updated, no guarantee is given that the information provided in this site is correct, complete, and up-to-date.

Tengs for dropping your idea!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © ஐfatimah❀nabilaஐ Designed by azhafizah.com