Thursday, July 23, 2020

KEPSI Si Kucing Berkaki 3

Assalamualaikum & Salam Sejahtera


Hai korang!

20 NOVEMBER 2019

Cik Timm nak share dengan korang seekor stray cat yang Cik Timm selamatkan tahun lepas. Waktu tu Cik Timm makan-makan dengan kawan dekat KFC Pekan Kulim. Sambil teman kawan buat kerja sikit. Hujan renyai-renyai malam tu.

Kami pun nak balik setelah selesai semua. Tiba-tiba Cik Timm dengar bunyi anak kucing kuat sangat. Ada anjing tepi jalan pun menyalak kuat dekat kereta kami. Cik Timm memang tak sedap hati. Minta kawan patah balik ke depan KFC sebab situ cerah sikit. 

Cik Timm pusing-pusing jenguk bawah kerata, bukak bonet enjin depan tak nampak apa pun. Tapi bunyi lagi, nasib baik ada seekor kucing dewasa ni cium-cium bawah tayar kanan. Guess what? Memang ada anak kucing bawah tu dan tangan dia tersepit dalam disc brake. Allahu memang nampak isi tulang tangan dia. Cik Timm memang dah panik tau tahu nak buat apa. Anak kucing tu hidup lagi tau sebab dia masih berbunyi dan sedar.

Cik Timm mintak kawan undur kereta tapi makin kuat dia bunyi dan memang Cik Timm tak berani nak buat sendiri. So, baru teringat boleh call bomba. YES! Cik Timm minta kawan call bomba. Selepas diberi semua detail, baru bomba datang. Datang dengan lori dia yang besar tu dengan satu van kecil. 

Orang ramai dah depan KFC tu dengan semua staff  KFC pun tengok sekali sebab diorang tengah closing. Patutlah diorang ni dipanggil HERO! Diorang cuma tolak kereta tu sikit dan pusing je tayar tu baru boleh keluarkan anak kucing tu. Memang hidup lagi walaupun tangan dia dah nak putus!

Abang bomba tu tanya, nak buat macamana dengan kucing ni. Cik Timm memang tak sampai hati nak tinggal dia. Cik Timm cakap, saya ambil dia, esok saya bawak ke klinik haiwan. So, abang bomba tu keluarkan First Aid Kit dia dan balut tangan kecil dia dengan kayu macam batang aiskrim tu. 

Waktu tu siapa pun tak berani nak pegang anak kucing tu. Cik Timmlah yang pegang dia yang terkulai tu sambil abang bomba cuci sikit luka dia dan balut. Staff KFC pun bagus sangat, diorang kasi kotak untuk aku letak dia dalam kereta. Settle semua aku cuci tangan yang penuh darah tu dalam KFC. Thanks korang!


Dalam kereta otw balik Cik Timm dok fikir macamana nak bagitau mak. Bukannya apa, 3 ekor yang dah ada dekat rumah ni pun jenuh jaga. Kita redah sajalah dan berserah je. Mak tengok je memang kesian sangat keadaan dia waktu tu, bunyi je non-stop. Bagi makan pun dia taknak, tidur pun taknak. Esoknya aku dah nak balik Penang sebab kerja. Mak suruh Cik Timm rehat dulu. 


Esok pagi Cik Timm ke Klinik Haiwan di Kelang Lama. Cik Timm orang pertama sampai untuk dapatkan rawatan. Waktu isi kad nama dia, Cik Timm memang letakkan nama dia KFC aka Kepsi. Doktor tu check dan buka balutan tu, tangan dia memang tak boleh nak diselamatkan lagi. Memang terpaksa potong, so Cik Timm memang proceed je dengan keputusan vet untuk potong je tangan dia. Tak silap kos pembedahan dia dalam RM250. Cik Timm tinggalkan dia di klinik.

21 NOVEMBER 2019

Abang Cik tolong settlekan Kepsi dan ambil dia dari klinik. Jadinya Cik Timm pantau dia dari jauh je. Abang Cik dengan maklah dok jaga dia. Kepsi still kena pakai wayar untuk salur air dekat dia. Doktor pesan kalau dia tak buang air besar kena inform. Doktor bagitau juga selepas operation tu dia tak bangun-bangun, so doktor bawak balik rumah untuk pantau dia. Sebab doktor dah pesan haritu before bedah, Kepsi ni kecik lagi untuk buat procedure macam tu. So, dia jadi 50-50. Cik Timm pun berserah je.



2 Disember 2019


Kepsi ke klinik untuk buka jahitan. Kepsi pun sihat dan aktif macam kucing lain, cuma dia KKU *kucing kurang upaya. Kak Ina pun ada war-warkan dekat member dia kalau ada yang nak bela Kepsi ni.

2020

Kepsi? Nak bagi orang? No way! Mak dan semua orang dah sayang dia. Dari kecik tapak tangan sekarang ni dah buncit dan mula menggatal. Dah mula nak kencing merata. So, dua hari lepas Kak Ina pulak bawak dia ke klinik untuk divaksin. Dulu tak boleh nak vaksin lagi sebab dia kurus sangat dan underweight. Sekarang ni badan dah macam dipam-pam. Hobi dia memang asyik menggigit orang je. Dari hari pertama sampai lagi dia suka menggigit. Masalah betul cara dia nak tunjuk sayang tu.


Lagi satu mak sayang dia sebab dia suka teman mak kalau berkebun. Memang a very good companianlah dengan mak ni. Alhamdulillah Kepsi sekarang ni sihat dan membesar dengan jayanya dekat rumah ni dan jadi kucing tetap dah dekat sini. Pastu favourite Kepsi ni stokin, dekat rumah ni kalau hilang stokin boleh cari dia, haha!


Kalau korang nak tengok lagi banyak video si Kepsi yang berkaki tiga ni korang boleh tengok dekat Highlight IG nama Kepsi. Memang cerita pasal dia jer, Tapi kan, Cik Timm rasa ada hikmah dan berkat bila Cik Timm selamatkan dia malam tu. Cik Timm dapat panggilan banyak panggilan SPA. Dapat join interview pun dah happy, cuma belum ada rezeki lagi. Dengan keadaan sekarang masih PKP. 


Kalau nak tahu, bela kucing ni kadang-kadang boleh bawa rezeki dekat kita tanpa sedar tau. Sama juga kalau korang kongsi makanan dengan kucing jalanan dekat luar sana. Mak kadang-kadang suka berleter dekat kucing dia, "Hampa doa-doalah bagi maktok dapat rezeki untuk bagi makan hampaaa..". So total kucing yang ada dekat rumah Cik Timm ni ada 4;

Dottie
Ayon
Bushi
Kepsi 

Tapi nak dijadikan cerita minggu lepas ada kucing yang tak sengaja terberanak dekat stor luar kami..
Nanti Cik Timm story pulak dalam next post, stay tuned!

Korang ada bela kucing juga? Jom share cerita kucing korang!

4 comments:

  1. allahu sayu hati kak ana baca Tim, Alhamdulillah besar pahala buat mak , Tim dan semua yang selamatkan Kepci. Betul sama lah dengan kak ana ada masa ramai anak2 bulus di rumah tapi ada masa depa pergi satu persatu, semua tu ujian buat kita pencinta haiwan ni.

    ReplyDelete
  2. Cantik dah dia, alhamdulillah banyak pahala sebab selamatkan dia tu

    ReplyDelete
  3. terasa ngeri bila baca kecederaan yg menimpa kepsi...

    terima kasih cik tim kerana selamatkannya. mudah2an dia menjadi asbab utk memberatkan timbangan amal cik tim sekeluarga di akhirat kelak. aminnn

    ReplyDelete

I am not responsible for, and expressly disclaims all liability for, damages of any kind arising out of use, reference to, or reliance on any information contained within the site. While the information contained within the site is periodically updated, no guarantee is given that the information provided in this site is correct, complete, and up-to-date.

Tengs for dropping your idea!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © fatimahnabila Designed by azhafizah.com