Monday, July 06, 2020

Cerita Seram di Rumah

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Hai semua!
Asyik entry review je, dah tak ada personal touch dah. Tak ada mood sebab laptop buat hal lagi. Hilang mood kite nak buat kerja. Entry ni pun ditaip dengan phone, memang tak puaslah ceritanya. 

Cik Timm nak share cerita seram yang jadi semalam. Alkisahnya weekend minggu ni agak meriah dekat rumah. Semua pakat-pakat balik kampung untuk beraya untuk sambut birthday mak jugak. Alhamdulillah mak dah 71 tahun dah tahun 2020 ni. 

Semalam semua pakat-pakat balik dah, Kak Pah balik ke Lembah Beringin, Kak Yu balik ke Pulau Pinang. Tinggallah kami 4 orang dekat rumah ni. Sunyi balik macam biasa..

Malamnya selepas Cik Timm mandi, nak sidai baju di beranda. Beranda ni macam bahagian rumah yang terbuka, dekat rumah ni beranda tempat untuk sidai baju-baju. Rumah Cik Timm ni rumah kampung, dua tingkat. Beranda tu dekat tingkat atas. Dah lama dah kami tak pasang lampu dekat atas ni sebab tak guna sangat pun. Lampu dekat dalam pulak rosak, so memang agak gelap dekat seminggu juga. Lampu yang ada pun samar-samar dari bilik Cik Timm atau Abang Cik.

Cik Timm bukak je pintu nak sidai baju, tiba-tiba dengar bunyi anak kucing. Pelik, tak macam bunyi kucing Cik Timm pun. Kucing-kucing Cik Timm kalau nak masuk rumah memang diorang akan masuk dari pintu ni. Tapi diorang tak bunyi, cuma akan cakar pintu minta kita bukakkan pintu. Lepas sidai baju, Cik Timm ushar kucing, eh diorang ni dalam rumah. 

So, Cik Timm pun suluhlah dengan torchlight dari phone sambil dok panggil-panggil. Suluhlah seluruh bumbung jenguk kalau ada anak kucing tersesat atas bumbung. Tapi tak ada pun. 

Cik Timm turun bawah pulak tanya mak, tanya kalau ada kucing sesat. Mak cakap adalah bapak kucing yang datang, bukannya anak kucing. So kami dua-dua cari pulak anak kucing dekat luar rumah. 
  
Bunyi dia dekat dengan tempat contruction. Btw, sebelah belakang rumah Cik Timm ni dah kena tarah semua pokok untuk buat rumah. Dah dekat seminggu juga diorang tarah semua pokok dan tambun tanah. Memang dari hutan dah jadi clean & clear.  

Dalam bulatan tu tempat contruction, sekarang dah clear dah. Tanah lapang je dengan pasir merah.


Cik Timm boleh pulak jalan keluar ke situ dekat bawah pokok durian*dekat anak panah tu. Bunyi betul-betul dari atas pokok durian. Suluhlah atas tu takut ada ank kucing sesat atas tu. RUPANYA!!!!

Bukan anak kucing! Tapi burung HANTU! Panggil mak untuk tengok, memang sah bunyi dari burung hantu tu. Aduhai..

Mak cakap dari siang dah berbunyi. Tapi tak sangka pulak dari burung hantu. Agaknya dulu sarang dia dari hutan sebelah tu kot. Lagipun semalam cahaya bulan agak terang. Dari seram jadi tertanya pulak, burung hantu memang berbunyi macam tu ke 😅

Korang pernah dengar bunyi burung hantu tak? Memang bunyi macam anak kucing ya??

2 comments:

  1. berani betul cik tim ni..klu cik nor buat derk jer..haha

    ReplyDelete
  2. kalau betul hantunya... sy cabut dulu hehehe

    ReplyDelete

I am not responsible for, and expressly disclaims all liability for, damages of any kind arising out of use, reference to, or reliance on any information contained within the site. While the information contained within the site is periodically updated, no guarantee is given that the information provided in this site is correct, complete, and up-to-date.

Tengs for dropping your idea!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © fatimahnabila Designed by azhafizah.com