Monday, July 27, 2020

Bersteamboat & Oden Homemade Dengan Besties

Assalamualaikum & Salam Sejahtera


26 Julai 2020

Hai korang!
Hari tu waktu bercuti di PD, member minta nak buat steamboat nak testing grill steamboat yang dia beli dekat Shopee. Nak bersteamboat di rumah Cik Timm waktu cuti Hari Raya Haji ni sebab dia balik bercuti di sini. 

Dari empat orang, tiga orang je yang join. Lawaknya main terjah je 'esoklah buat steamboat'. Tak planning pun, kasi redah je. Pagi pukul 10am kami berjumpa di Tesco untuk shopping barang. Cari punya cari ada barang yang tak ada, so kitorang shopping barang ke Giant pulak. 

Lagi banyak barang untuk steamboat dan grill dekat Giant berbanding Tesco. Daging dengan ayam pun lebih banyak pilihan. Barang-barang frozen untuk oden pun kami beli di Giant. 

Menu;
Oden (fishcake/sosej cocktail/taufu faa/enoki mushroom/mee maggi)
Daging
Ayam (chicken wings/breast/marinated chicken thigh)
Sayur salad 
Aiskrim soda
Aiskrim vanila

Homemade steamboat

Barang semua bawak dekat rumah Cik Timm. Patutnya kerja marinate-marinate ni member sorang lagi, hilang pulak dia. Haha! So Cik Timm tolong hentam je marinatekan ikut suka hati. Frozen items untuk oden pun kawan tolong cucuk dengan lidi. 

Ayam dan daging perapan

Lepas maghrib baru kami start. Cik Timm dah masakkan kuah oden awal-awal guna resipi dari Khairul Aming. Marinated chicken thigh yang kami beli siap marinate Cik Timm panggang dulu guna pan panggang sebab besar sangat ayamnya takut tak masak pulak kalau grill. 

Cucuk-cucuk frozen dah siap masuk fridge balik, malam japgi baru keluarkan.

Memang steamboat grill yang kawan beli dari Shoppe tu terbaik dan berfungsi. Sangatlah berbaloi beli walaupun online je. Kawan pun dah terlupa dah berapa harga dia beli. Tapi dia memang beli waktu viral semua orang beli pemanggang steamboat. Saiz pun memang macam kedai makan steamboat juga. Tengah-tengah untuk kita buat oden! 

Makan sambil bersembang sampai pukul 1pagi. Bachelorette Party sangat! Si Q ni esoknya nak kerja tapi bersembang punya pasal lupa tengok time. Si Tul ni oklah sebab cuti di Kulim sampai raya ke-2. Cik Timm oklah sebab memang tak kerja pun. Tiba-tiba hujan lebat membasahi bumi Kulim ni. Basahlah hampa dua waktu nak balik. 

Nampaknya minggu ni asyik makan je kerja. Minggu ni pun hari Khamis atau Jumaat ni bersteamboat juga dengan keluarga sendiri. Kakak sendiri, Kak Yu pun beli juga pemanggang steamboat dari Shopee. Baru nak testing juga untuk Raya Haji ni. Oklah boleh tambah kalori sikit sebab Cik Timm tengah mengemas bilik kakak yang penuh dengan anai-anai. Nanti Cik Timm kongsi transformasi bilik kepada ala-ala Pinterest. Itupun kalau jadi! Susah sikit nak buat bilik dalam rumah kampung ni. 

5 comments:

  1. wahh bestnya ber steamboat dan ber oden..dua2 feveret :)

    ReplyDelete
  2. nampak mcm sikit tp bila dah mkn... mesti bersandar kan hehehe

    ReplyDelete
  3. Tetiba teringin steamboat lak 😁

    ReplyDelete
  4. next time ajak saya tau hehehe

    ReplyDelete
  5. wahh syok nya steamboat..fav nih..
    salam kenal..follow here

    ReplyDelete

I am not responsible for, and expressly disclaims all liability for, damages of any kind arising out of use, reference to, or reliance on any information contained within the site. While the information contained within the site is periodically updated, no guarantee is given that the information provided in this site is correct, complete, and up-to-date.

Tengs for dropping your idea!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © fatimahnabila Designed by azhafizah.com