Saturday, April 14, 2018

Hiking di Bukit Bendera dari Taman Botani Pulau Pinang

Assalamualaikum & Salam Sejahtera


Hai semua!
Sangat rindu dengan encik blog. Lama nak bercerita dalam ni, tapi semua tinggal draft tajuk je. Isi semua tak ada.

bukit bendera, pulau pinang, hiking bukit bendera

hiking bukit bendera


Kali ni Cik Timm nak share pengalaman Cik Timm hiking di Bukit Bendera. Asyik turun naik Bukit To'kun je. Nak juga try panjat bukit lain. Kali ni kita cuba ghabat Bukit Bendera, Pulau Pinang. Tengok dari pembacaan blog blogger yang pernah hiking di sana, ada banyak trail yang boleh dicuba. 

hiking bukit bendera, taman botani
Bismillahirrahmanirrohim

hiking bukit bendera


Cik Timm hiking menggunakan trail Taman Botani. Seriusly, mental Cik Timm terus down sebab trail dia adalah jalan tar. Ya, Cik Timm memang tak suka trail jalan tar kecuali untuk turun. Sebab fikiran kita asyik nampak puncak tu terlalu jauh perjalanan nak sampai. Pemandangan pun agak bosan, asyik berselisih dengan kenderaan yang lalu-lalang untuk naik ke Bukit Bendera. Rupanya ini laluan untuk orang naik Bukit Bendera menggunakan kenderaan selain dari kereta cable tu.

hiking bukit bendera
Jalan yang sangat curam, jangan pelik kalau setiap kali sampai corner, kenderaan akan membunyikan hon.

hiking bukit bendera
Semua laluan tar dikelilingi pokok-pokok merimbun


Tapi sangat berbaloi bila hampa hiking dengan orang yang sentiasa support. Tension juga tengok abam nek kereta dok turun naik-turun naik. Kami tak sampai-sampai lagi oih! Nasib baik kali jumpa dengan satu brother ni. Dia selalu hiking sini, dia cerita serba sikit laluan yang ada. Jadi kami tak kontang kanting sangat. Ramai juga sebenarnya yang hiking dekat sini. Mostly orang Cina yang tua-tua kerepot tu. Kuatnya depa! Malu sikit kat depa ni tau. 

hiking bukit bendera


Selain itu, dekat sini ada juga disediakan tempat rehat di Station 46. Pondok kecil untuk hilangkan lenguh-lenguh kaki. Tepi-tepi jalan pun ada je kerusi dan meja comel dari batu untuk chill hilangkan penat. Cik Timm banyak kali nak surrender hiking dekat sini. Tapi bila teringat ais kacang dekat atas Bukit Bendera tu..auch! Digagahkan jua!

hiking bukit bendera

hiking bukit bendera
Nampak spooky jer

hiking bukit bendera


Trekking sambil ditemani dengan monyet-monyet yang ada dekat sini. Lepas tu, banyak construction di lereng-lereng bukit ni. Kiranya tak rasa sunyi sangat nak hiking. Ada je jumpa pekerja-pekerja luar yang tengah bz. Selepas tu dalam sejam kami sampai di tengah-tengah laluan yang ada tandas awam Bukit Bendera yang usang dan tak boleh digunakan lagi. Brother tu bagitau if nak hiking biasa-biasa, selalu sampai dekat tandas awam tu je, pastu turun balik. Kami nak ke Bukit Bendera, jadi perjalanan ada setengah perjalanan lagi. Tapi laluan jadi lebih ekstrem sebab akan ada laluan rata dan curam. Bertabahlah kau nak...

hiking bukit bendera
Kesian depa, kereta rosak tengah-tengah bukit tu!

hiking bukit bendera
Hai encik ular!


Dalam sibuk dok tengok orang dok construction jumpa encik ulaq pulak. Baguih dok rehat tepi jalan, kalaulah dia pi terbang dekat orang yang lalu. Memang kena sakit jantung! Memang banyak gila construction. Banyak lereng bukit yang dah rosak. Rasanya macam kes Bukit To'kun tu sebab hujan sangat. Lereng bukit semua runtuh. 

hiking bukit bendera
Dah jumpa signboard baru happy!

hiking bukit bendera
Cantiknya banglo-banglo dekat sini!


Lepas tu ada jumpa jumpa satu kumpulan ramai-ramai dalam 6 orang. Maybe student kot. Depa pun dah macam Cik Timm, mulut tak berhenti merungut. Hihikss. Dah kena tolak tarik dengan partner jumpa banglo besar. Maksudnya memang dah nak sampai puncak! Badan letih tu terus semangat pulak aih. Tiba-tiba, mental sangat awak ni Cik Timm oii. Excited nak sampai, tapi lagi cerun bukit tu. Huwa!!

hiking bukit bendera
Penang Hill, aum2

hiking bukit bendera
Ni persimpangan antara hidup atau mati ni, ambil yang kiri yer, tok sah amik yang kiri sekali sebab kena panjat lagi jauh!

hiking bukit bendera
Laluan ke hati awakkk
hiking bukit bendera
Tu bangunan Earthquake & Thypoon Pavilion


Lepas berpenat lelah, dah jumpa persimpangan untuk ke puncak. Bunyi macam-macam dah boleh dengar, confirm muzik dari Bukit Bendera. Akhirnya! Dekat sini ada laluan shortcut tau. Gambar atas tu tunjuk 2 simpang, actually ada satu lagi simpang kiri tu untuk naik atas lagi. Tak payah susah-susah, ikut je laluan tengah tu. Hampa akan tembus dekat Earthquake & Thypoon Pavilion. Terkejut bila Cik Timm lalu bangunan ni sebab dengar orang jerit-jerit. Rupanya macam wayang ala-ala simulator tu. 

hiking bukit bendera

hiking bukit bendera, ais kacang bukit bendera
Ambil yang Mix Fruit ABC, harga RM12. Puas hati!


Elok-elok kami sampai hujan pulak tengahari tu. Ha, kami mendaki dalam 2 jam lebih juga. Naik pukul 1030am, sampai dalam 12pm gitu. Dah sampai tengahari, tekak punya haus namatey, cari ais kacang yang famous tu. Hari tu datang try gerai yang kiri sekali, kali ni try yang kanan pulak. Paling tak best nak duduk untuk makan pun tempat tak ada. Semua full, kami makan sambil berdiri je sementara nak tunggu tempat duduk. Faham dengan keadaan lunch hour & weekend. Cuma pelanggan tu sendiri dah tau ramai orang, be consider untuk orang lain yang nak makan juga. Betul tak? 

hiking bukit bendera

hiking bukit bendera


Rehat sekejap dekat atas tu. Kalau nak solat Zohor, surau memang dah disediakan dekat atas tu. Semua kemudahan ada kiranya. Sekejap je duduk rehat dekat atas tu, sementara menunggu hujan berhenti dan panas sikit baru kami mulakan perjalanan turun. Nak turun Cik Timm memang laju. Energy dah restored baru boleh ambil gambar dengan senang hati. Tadi waktu nak naik mental breakdown, takda mood langsung nak bergambar. Lunch pun makan buah je, tak selera nak makan benda berat macam nasi atau mee. 

hiking bukit bendera

hiking bukit bendera
Senyum sebab dah turun..

hiking bukit bendera
Yeah!


Kami turun dalam pukul 1.45pm, sampai dalam pukul 3pm gitu. Turun memang laju sebab tak banyak rehat pun, jalan je. Lagi satu, kalau ambil laluan taman botani, nak turun memang kena lalu jalan yang sama. Kalau laluan hiking dari pintu depan Bukit Bendera boleh turun ikut kereta kabel. Option lain kalau penat sangat, boleh tahan je lori atau kereta yang lalu lalang, depa ni memang baik hati akan tumpangkan sebab memang satu jalan pun. 

Alhamdulillah, Bukit Bendera berjaya ku tawan! Lepas ni kalau ada sesiapa nak try, boleh cuba. Tak rugi pun. Tapi tak payahlah nak condem orang lain kalau rasa awak tu jenis tak berminat aktiviti sukan macam ni. Cik Timm pun bukan minat sangat pun, sekadar ingin mencuba dan keluarkan peluh. Badan sihat penyakit pun kurang. 

Till then~

2 comments:

  1. Wah bestnya ghabat Bukit Bendera, cantik tempatnya. Ulor tu pun comey. Zumal dah tak boleh ghabat bukit dah, sedihnya....

    ReplyDelete
  2. Sebenarnya Ada satu lagi trail dalam Taman tu...kena masuk ikut pintu gate. Laluan dia tangga yang curam. Lebih teruk dari laluan tar ini.

    ReplyDelete

I am not responsible for, and expressly disclaims all liability for, damages of any kind arising out of use, reference to, or reliance on any information contained within the site. While the information contained within the site is periodically updated, no guarantee is given that the information provided in this site is correct, complete, and up-to-date.

Tengs for dropping your idea!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © fatimahnabila Designed by azhafizah.com