Wednesday, November 02, 2011

Lets Identify Sample !

Salam n Salam Sejahtera..

WAH3!! Tiba2 tajuknya dah jadi owg putih sudah..
Sajew lar..tringat semalam..akak housemate (Kak Husna) tanya apa maksud food chain dalam bahasa melayu, of coz la Rantai Makanan kan..pastu food web lak.conpius lak aku kat situ, bukan sama ja ka? Bukannya apa, saja nak gitaw yang budak2 sains sekarang ni mmg la pandai2 kan (ceewah).tapi, cuba tanya dalam bahasa melayu, confirm 99% blur nak jawab.toi dak? Kan3..

Oklah2, sudah2 la aku merapu..
Aku nak story sambungan dari field trip kat Pulau Siar ritu..
Suma sample2 yang dapat 2 akan di'identify'kan di EL (external lab FRST)..

Golongan2 yang mai awai..geng aku la jugak..
Ni la sample hari tu
1st Step :
Use the sieve to clean all the samples using tap water. because.. before this, we preserve all the samples with formalin.
sieve
2nd Step :
Then, identify all the samples. must draw the samples as the results in the lab report..
identify their location, name species, characteristics..

Gastropod n mollusca
Horseshoes crab
Dua ketam, atas ketam betina, bawah ketam jantan..
Ha! nak tau dak macamana nak tau ketam jantan or betina..
Meh2 nak gitaw..
Kita tengok ja bawah ketam 2, kat pewot dia..



Camtu ja nak beza, rasanya kalau owg tua2 pandai la tengok..kita yang muda ni la ngokngek skit.pastu kalau nak beli ketam, beli yang jantan kalau nak isi dia banyak.ni petua dari Restoran Topspot (kedai makan seafood).

3rd Step :
Do the lab report..adoi..malaz gilew..

So, kepada suma budak2 akuatik n zoologi Unimas!
Chayok3!! wat lab repot..(naseb bek grouping..)

2 comments:

  1. mmm..mmg tak tahu pon tahu makan je.en suami ciksu pandai la :D

    ReplyDelete
  2. @qasehrania: ha3! asalkan makan..ngee

    ReplyDelete

I am not responsible for, and expressly disclaims all liability for, damages of any kind arising out of use, reference to, or reliance on any information contained within the site. While the information contained within the site is periodically updated, no guarantee is given that the information provided in this site is correct, complete, and up-to-date.

Tengs for dropping your idea!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © ஐfatimah❀nabilaஐ Designed by azhafizah.com