Wednesday, November 09, 2011

TakLImat UrUSETIA sukan borneo..SUKMAB..

Salam n Salam Sejahtera..

Ok, kelmarin 8 NOV. ada taklimat urusetia Sukan Borneo, dari pukul 8.30pg sampai 12pm. ermm, aku cuba cari google image pasal SUKMAB ni. tak ada la, nampak sangat orang tak tau sangat pasal sukan ni kan. SUKMAB ni sukan yang melibatkan semua IPT Sarawak, Sabah, Brunei dan Indonesia. so, dia tak melibatkan semenanjung. aku pun saja la nak try melibatkan diri. sebab nanti dapat elaun. hehe, aku agak kekeringan sekarang nie. adoi, bounty palapes pun bila la agaknya nak masuk..

pembahagian urusetia
Oho, aku dengan geng2 akuatik dapat sukan kayak. amboi, mentang-mentang la kami ni akuatik. dia bagi jadi urusetia kayak. hahaha! takpa-takpa, ramai geng skali. boleh enjoy! then, kitowang ada taklimat kecemasan dari Dr. Mohd Khairol B. Jamali, Peg. Perubatan Pusat Kesihatan UNIMAS. macam-macam yang aku tak tau rupanya. contohnya, kalau seseorang itu sakit, 1st kena ingat SALTAPS..

  • See injury
  • Ask what happened
  • Look to access injury
  • Touch affected area
  • Active movement (dia still boleh gerakkan anggota atau tak)
  • Passive movement (dia still boleh gerakkan anggota dengan bantuan orang atau tak)
  • Strength
Kalau tercedera pulak, PRICE..
  • Protection
  • Repair process
  • Ice
  • Compression
  • Elevation (angkatkan sikit tempat yang cedera)
Terseliuh, RICE..
  • Rest
  • Ice
  • Compression
  • Elevation
Pastu kena belajar bahan-bahan dalam first aid, cara nak ikat anduh, bandage..

barang-barang dalam first aid



Syok pulak memumiakan kawan sendiri. last, ada taklimat bersama penyelaras sukan masing-masing. kayak dengan En. Sudiman Saad. aku akan bekerja hari sabtu dari pagi sampai petang. kerja aku dekat tempat pelepas peserta, so, kena duduk tengah-tengah tasik. adoi, challengging dan menarik! yang lawaknya, sukan kayak ni cuma 3 IPT je bertanding, UMS, UNIMAS ngan IKM Kuching.. haha!! peserta perempuan pulak cuma UNIMAS dengan UMS jerr..haha! takpa-takpa. senang kerja. tapi kan, harap-harap sabtu tak hujan lebat atau kilat sabung-menyabung. aduhai..ermm, yang beznyer nanti dapat t-shirt, elaun + makan..dapat save cuti-cuti dalam kekeringan ni. sebelum balik pun dapat dah makanan, sedap2!!

No comments:

Post a Comment

I am not responsible for, and expressly disclaims all liability for, damages of any kind arising out of use, reference to, or reliance on any information contained within the site. While the information contained within the site is periodically updated, no guarantee is given that the information provided in this site is correct, complete, and up-to-date.

Tengs for dropping your idea!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © ஐfatimah❀nabilaஐ Designed by azhafizah.com