Saturday, July 21, 2018

Jom Kemaskini Akuan Pendapatan di PTPTN

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Hai semua! Selamat berhujung minggu semua. Cik Timm baru je settle mengemaskini akuan pendapatan di portal PTPTN. Nasib ada kawan yang ingatkan dalam group WhatsApp minggu lepas. Cepat-cepat update sebelum 25 Julai 2018 ni.


*UPDATE 29.07.2018 : KEMASKINI DILANJUTKAN SEHINGGA 31 JULAI 2018!

Tak susah pun nak isi, ringkas je sebab cuma update kita punya status pekerjaan.


Ramai yang blur dengan No. Pinjaman tu. Hampa korek balik dekat surat tawaran atau surat amaran yang hampa dapat dari PTPTN. Dekat atas sekali surat ada tulis No. PEMBIAYAAN. Kalau tak ada surat-surat tu boleh pm je PTPTN untuk dapatkan nombor tu. Yang penting ingat IC, kalau tak ingat juga tak taulah nak kata apa, hahaha! Cik Timm pun ada kawan yang kerja dengan PTPTN, senang nak tanya kalau ada apa-apa masalah. Hari tu pun kawan tu juga yang tolong clearkan apa yang Cik Timm tak faham dengan sistem PTPTN ni.


Dah settle pun Cik Timm punya kemaskini PTPTN. Sesiapa yang belum boleh update dekat link ni ya 👇

http://www.ptptn.gov.my/akuanpendapatan/

Ya, Cik Timm masih bayar seperti biasa walaupun gaji kurang dari RM4000 sebulan. Dari dulu lagi waktu Cik Timm part time selepas grad, gaji ciput RM900 pun Cik Timm masih juga menunaikan tanggungjawab membayar PTPTN. Nama pun hutang kan, kenapa nak banyak berdalih itu ini. Sepatutnya bersyukur ada juga pinjaman untuk kita yang nak study tapi tak mampu ni. 

Sama jugak macam orang pinjam duit kita. Suka ke kalau peminjam tu tak bayar? Tau pulak nak marah-marah kan? Taknak kupas banyak-banyak pasal ni. Sekarang ni semua benda nak dipolitikkan, bosan. Hahaha! Btw, memang nama dikeluarkan dari senarai hitam imigresen, tetapi CCRIS? Senarai CCRIS lagi bahaya tau. Tak cantik rekod kalau culas nak bayar hutang. Nanti nak buat pinjaman pun susah.

At least, Cik Timm dah tunaikan tanggungjawab membayar hutang. Alhamdulillah baru separuh dah settle, tinggal separuh lagi. Seronok gila tengok hutang dah susut. Lega sangat-sangat. 




Point no 10 tu memang WIN. Pendapat Cik Timm dekat atas tu pun hanya my sense je. Lain orang lain pandangan betul tak?

Hujung minggu ni buat apa je tu? Cik Timm dok seronok godek barang-barang dalam website Shopee ni..

4 comments:

  1. banyak lagi nak habiskan hutang ni. Betul tu, walaupun gaji kecil tetap bayar sebab berhutang

    ReplyDelete
  2. nak buat skrg..thanks sharing :)

    ReplyDelete
  3. Zumal je yang masih ingkar. Hehehe...

    ReplyDelete
  4. Yang penting hutang wajib lunas kan,...

    ReplyDelete

I am not responsible for, and expressly disclaims all liability for, damages of any kind arising out of use, reference to, or reliance on any information contained within the site. While the information contained within the site is periodically updated, no guarantee is given that the information provided in this site is correct, complete, and up-to-date.

Tengs for dropping your idea!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © fatimahnabila Designed by azhafizah.com