Thursday, July 12, 2018

Pengalaman Setahun Tujuh Bulan dengan Braces

Assalamualaikum & Salam Sejahtera


23.06.2018 - Yes, memang entry bulan lepas sepatutnya. Banyak entry pending kan, ohmygosh perangai sorang budak ni. Pemalas!

Appointment dengan klinik dah mula skip jadi 2 bulan sebab tarikh yang tak sesuai. Disebabkan skip 2 bulan, lagi sakit gigi ni sebab wayar dia yang terjuntai tu lukakan kulit pipi ni. Macam nak teriak sementara pipi tu nak adapt. 



Bulan-bulan terakhir ni memang pakai power chain je sebab nak dekatkan gap antara gigi. Alhamdulillah kalau senyum memang confident habis. Tak sabar nak bukak braces ni. Asyik lupa nak tanya Dr je bila agaknya boleh settle gigi ni. Lagi cepat settle, lagi senang. Waktu pi apoointment ni pun terlambat, nasib baik la pekerja kaunter dia nak ambil lagi patient. Kalau tak memang mereputlah kena ambil cuti lagi. Next punya appointment pun kalau ikut 2 bulan lagi kalau nak hari Sabtu juga. Nanti nak ubah tarikhlah sebab hujung bulan 7 dah free..

Lepas tu ada sorang adik tempat kerja ni pasang "fake braces". Aduhai, nak nasihat pun budaknya dah pakai pun. Dia cerita orang tu datang rumah pasangkan. Allahu, Cik Timm cuma tunjuk kes-kes akibat fake braces dekat dia. Hopefully cepat-cepatlah sedar dan buang sebelum jadi lebih teruk. Bila tanya nak pakai sampai bila ni? Jawabnya, "Tak tahu?"

Dengar cerita tempat dia (Baling) kebanyakan dok seronok pakai fake braces. Ramai kawan-kawan yang pakai. Itu yang terikut-ikut trend nak pakai. Bahaya dengan fake braces ni sebab dipasang oleh golongan yang tidak bertauliah. 

Hari tu ada kes yang orang pasang tu kena tangkap kan? Ingatkan lepas kes tu, tak ada dah kes ni. Nampaknya masih ada lagi. Jenuh doktor nak control. Masyarakat pun sama perlu da kesedaran benda-benda berkaitan ni. 

Hampa pun ada tahu juga tentang 'Fake Braces' ni?

3 comments:

  1. takut kan baca tentang fake brace tuu...

    ReplyDelete
  2. Wah, makin berseri ler Cik Timm. Moga dipermudahkan segalanya yer...

    ReplyDelete
  3. saya pun dah setahun lebey pakai braces nie.
    insyaAllah x sabar nk bukak

    ReplyDelete

I am not responsible for, and expressly disclaims all liability for, damages of any kind arising out of use, reference to, or reliance on any information contained within the site. While the information contained within the site is periodically updated, no guarantee is given that the information provided in this site is correct, complete, and up-to-date.

Tengs for dropping your idea!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © fatimahnabila Designed by azhafizah.com