Tuesday, July 10, 2018

Selamat Hari Raya 2018

Assalamualaikum & Salam Sejahtera



26 Syawal 1439

Masih belum terlambat lagi kan sebab masih lagi dalam bulan Syawal ni. Nak puasa 6 pun masih sempat tau! Bulan raya ni agak sibuk sampai tak sentuh langsung laptop. Banyak update cerita dalam instagram jer. 

Baiklah, cerita raya 2018

Lama tak makan kek SR, Blueberry Cheesecake & Carrot Slice!


Tahun ni kakak sulung (Kak Pah) tak beraya sini, tapi balik awal seminggu sebelum puasa. Kami dah buat makan-makan satu family. Buat surprise sambutan birthday Widad (one of my niece). Bershell out kami berbuka petang tu. Bukan senang nak berkumpul ramai-ramai, 6 orang adik-beradik, 2 orang ipar, 13 orang anak saudara. Penuh rumah ni hah, nasiblah rumah maktok tu boleh tampung semua sekali. 

Kak Yu & the family. Setiap Selasa selalu balik sini melawat mak. 


Abang no. 2 (Abang Mie) beraya di Pahang tahun ni. Kakak no. 4 (Kak Yu) beraya sini, sebab family mertua dia pun nak beraya di Pulau Pinang (duduk Melaka). Yang bujangs macam Kak Ina, Bang Cik dan tuan blog ni of courselah beraya dengan mak je.

Meh nak cerita apa benda yang dok sibuk sangat sepanjang 2 minggu sebelum raya tu.

Ni tengah buat biskut sarang semut ni.

Koleksi kuih raya tahun 2018, choc chip tu tinggal suku je sebab sedap. Tak sempat tunggu raya dah settle. Bahulu pun setengah bekas dah hah..aduyaii..


Mula-mula tahun ni macam tak ada semangat nak buat kuih raya. Tapi fikir balik macam tak best raya kalau tak ada biskut raya homemade. Akhirnya berjaya siapkan biskut sarang semut, chocolate chip, almond london, samperit susu, bahulu & tempeyek. 

Ketupat gemuk is ready to be kukus!


Ketupat daun palas macam biasa, memang muka nilah yang kena settlekan semua. Cuma tahun ni balut banyak sikit sebab 1st trip buat untuk Kak Yu. Mertuanya teringin dengan ketupat daun palas, maka berhempas pulas Cik Timm membalut sambil tengok mak punya mulut pot pet kasi resipi dekat kakak. 2nd trip balut hari Rabu pulak untuk raya. 

Baju raya.

Baju kurung mini cotton dari COTTON LARIS by Nona Rina. 


Actually tak ada dalam perancangan nak beli pun. Tapi akhirnya beli juga baju kurung cotton comel yang berharga hanya RM65. Itupun setelah pusing satu Kulim, sebab dah berazam kalau tak ada yang berkenan kuburkan niat untuk membeli. Tak perlu membazir sebab jarang-jarang pakai baju kurung ni. 

Dok menumbuk kerisik, dah lama tak buat. Kecik-kecik dulu kalau buat, asyik colek sikit masuk mulut.

Settle goreng, pengsan teruih depan TV, penat, Hahaha! Nanti Cik Timm share resipi rendang versi mak.

Dari duduk bersila, duduk mencangkung, macam-macam gaya ada sebab lenguh.


Khamisnya pulak buat rendang pulak. Kerisik pun buat sendiri, beli tak sedap. Dok goreng nyoq/kelapa parut, lepas tu tumbuk sampai keluar minyak. Lepas tu goreng 2 bekas besar ayam untuk rendang pulak. Tahun ni cuba belajar rendang mak punya style. Sambil merendang ayam, siang daging pulak. Akhirnya daging tu memang tak sentuh langsung masa raya tu. Hahaha! 

Punya pulun cari bunga dekat rumah, tak banyak pulak pokok bunga berbunga. Asalkan daun pandan ada..


Petangnya pi kubur arwah ayah. Dah lama sangat tak ziarah. Bersalahnya, Allahu. 

Tahun ni raya cuti 6 hari uolss! Memang sakan raya, itu pun tak ke mana sebab tetamu non-stop berkunjung menziarah mak. Sakan juga Cik Timm dengan Bang Cik masak. Tahun ni cuba masak mee kari, seronok orang makan puji sedap. Hahaha! Bolehlah nanti mee kari ni diteruskan untuk tahun-tahun yang akan mendatang. 

Gambar raya tahun ni.

Tahun 2018 kami je yang ada, itu pun meriah!

Mungkin tahun 2018 adalah tahun terakhir rumah ni ada dekat sini 😭


Bergambar di luar rumah buat pertama kali. Senang dengan adanya tripod buruk beli dekat festival thai tahun lepas. Cuma kena rajin minyakkan sendi dia sebab takut karat. Sebelum ni ambil gambar jenuh letak meja atau kerusi tinggi. Lepas tu sendal dengan barang berat, jenuh tau dengan setting masa lagi. Berlari-lari dalam masa 10 saat. 

Tiba-tiba tahun ni dapat duit raya! Hikss..


Tahun 2018 masih beraya sebagai seorang bujang. Kita doakan yang baik-baiklah noh. Kita hanya merancang, Allah yang menentukan ye dak. Bercinta or kenal bertahun-tahun pun tak semestinya ke jinjang pelamin. Kekadang orang yang kita tak sangka tu rupanya jodoh kita..

Semoga Aidiladha tahun ini membawa sinar baru kepada anda semua ye. Selamat Hari Raya Aidiladha, Maaf Zahir & Batin seandainya Cik Timm ada terkasar bahasa di sepanjang perkenalan kita sama ada di media sosial atau semasa bersua ❤

2 comments:

  1. walaupun tak ramai tapi macam boleh nampak meriah raya tu. Dalam tak plan nak buat biskut raya tu dapat juga berbalang haha. Selamat Hari Raya awak :)

    ReplyDelete
  2. Selamat Hari Raya Aidilfitri, maaf zahir dan batin yer... Meriah sambutan raya family Cik Timm...

    ReplyDelete

I am not responsible for, and expressly disclaims all liability for, damages of any kind arising out of use, reference to, or reliance on any information contained within the site. While the information contained within the site is periodically updated, no guarantee is given that the information provided in this site is correct, complete, and up-to-date.

Tengs for dropping your idea!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © fatimahnabila Designed by azhafizah.com