Monday, January 10, 2022

Sambut Deepavali Dengan Keluarga Mertua

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Hai semua!
Ya, deepavali tahun 2021 ni Cik Timm balik kampung. Pertama kali balik kampung tau. Arwah bapa mertua berbangsa India dari Kuala Kangsar. Jadi deepavali lepas kami ambil kesempatan untuk balik kampung, diorang mana pernah jumpa Cik Timm lagi. Kahwin PKP kan, semua belum kenal. Tau-tau bawa baby 2 bulan dah!


Famili arwah papa dulu penjaga rail kereta api dekat Kuala Kangsar tu. Rumah betul-betul tepi rail kereta api. Orang dulu-dulu panggil “quartermaster” katanya. Cantik sangat rumah sini sebab masih mengekalkan ciri-ciri rumah papan dulu-dulu. Rumah pulak dikelilingi dengan laman luas, siap ada bela macam-macam binatang lagi. Cik Timm tak dan nak pusing dekat luar sebab si Azfa ni merengek jer. 


Kami lunch di sini juga, ayam varuval ada, nasi ala-ala nasi minyak ada, papadam ada. Tak sempat nak snap gambar dalam rumah, dekat dapur tak ada bumbung, ala-ala open air gittuw. Rasa macam masuk dalam movie arwah mamat khalid suasana sini. 


Disebabkan cuaca agak panas, mandikan Azfa dulu. Baru dia selesa & tidur lena. Seronok tengok suasana rumah ni. Rumah betul-betul tepi hospital Kuala Kangsar. Lepas ni kalau naik train KTM boleh ushar rumah arwah papa. 


Dalam petang sikit, kami pusing-pusing Kuala Kangsar sambil menikmati apa yang ada di sini. Kami ambil angin di tepi Sungai Perak. Ada banyak kedai ala-ala waterfront, boleh menikmati pemandangan sungai sambil makan. Tempat jualan kraftangan pun ada. Dekat Kuala Kangsar ni terkenal dengan barang-barang dari rotan atau pun pembuatan labu sayong. 

Dari Kuala Kangsar kami bertolak terus ke Kuala Lumpur. Actually masa ni kami bercuti sakan selama lebih kurang seminggu. Bercuti sambil berjalan-jalan ke rumah adik-beradik yang ada. Bawa Azfa tengok dunia luar sikit, maklumlah baby PKP. Terperuk je dalam rumah. Tengok orang tak kenal asyik menangis je. 

Semoga tahun depan punya Deepavali pun Cik Timm dapat melawat Kuala Kangsar lagi!

10 comments:

  1. Cantik rumah macam ni

    Rindu nak sambut Deepavali dengan kawan kawan. Paling fav, manisan dia. Jalebi kot namanya.

    ReplyDelete
  2. bestnya cik tim..ada keluarga mentua dah..:)

    ReplyDelete
  3. Aww cepatnya masa berlalu, tengok2 baby dah dua bulan.. congrats :)
    Anyway, stay safe <3

    ReplyDelete

I am not responsible for, and expressly disclaims all liability for, damages of any kind arising out of use, reference to, or reliance on any information contained within the site. While the information contained within the site is periodically updated, no guarantee is given that the information provided in this site is correct, complete, and up-to-date.

Tengs for dropping your idea!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © fatimahnabila Designed by azhafizah.com