Thursday, November 11, 2021

1st Trip Dengan Baby Azfa

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

30.10.2021

Buat pertama kali berjalan jauh bawa Azfa. Kita tengok macamana perangai dia, senang atau susah?


Alhamdulillah Azfa sangat behave, tidur je. Bangun untuk menyusu je atau tengah pooping. Sabtu lepas Cik Timm ke rumah kakak sulung di Lembah Beringin, Hulu Selangor. Bayangkan lama betul tak jumpa. Last jumpa waktu Cik Timm bertunang dulu. Kahwin pun waktu PKP memang tak baliklah, tau-tau jumpa kali ni bawa baby 2 bulan dah. 


Kami bertolak dalam pukul 10am dah sampai sana pukul 2pm. Berhenti pun sekejap je di Hentian Tapah. Salin pampers Azfa pun dalam kereta je sebab bocor. Dah kena tukar baju lain. Banyak pulak Azfa berak sepanjang kami di sana sampai habis pampers yang dibawa. Lepas ni kena bawa EXTRA ya. Semua benda kena extra, contohnya baju salin. Baby ni tak boleh nak expect, selalu bocor atau tiba-tiba jeluak/muntah. So, dah kena take note. Biasalah Cik Timm tak ada pengalaman lagi bawa anak kecil travel. Selalu bawa diri sendiri je. 

Seronok pakat-pakat uli si Azfa ni sebab famili kami memang dah lama tak ada baby. Last, 4 tahun lepas, si Adam anak Kak Yu. Azfa pun sakan sebab ramai tukang mengasuh, pakat-pakat dukung. Dia dah la suka didukung, bolehlah ibu chillax sikit. Hahaha! 


Rumah Kak Pah dah direnovate, memang sangat berbeza dari dulu. Nampak lagi luas, mana tidaknya anak-anak semua besar panjang dah. Teringat zaman kami kecik-kecik dulu, selalu main sama-sama sebab anak saudara sama besar je dengan mak saudaranya. Makan pun pakat-pakat kena suap sekali dulu. 


Dapat tidur semalam sini pun rasa tak cukup. Nak stay lama pun En. Roy ni masih WFH walaupun sekolah tak buka lagi. Ada ja meeting kadang-kadang setiap minggu. I'allah bulan Disember ni Kak Pah sekeluarga akan turun Kedah. Yeay!
 

Petang Ahad dalam pukul 7am kami baru bertolak balik Kulim, sampai pun dalam pukul 10pm. Trafik pun lancar je menghala ke utara. Cuma ada sangkut sikit di terowong menora sebab ada lori besar rosak. Azfa sepanjang perjalanan tidur je, agaknya sebab suasana gelap ingat dalam buaian dia agaknya. Sampai rumah baru dia bangun nak minum susu. 

Azfa & Travel?

YES! Cuma selepas ni kena bawa EXTRA segala-galanya. Especially baju dan pampers! Emm, baru sorang, kalau bertambah umat lagi memang haru lagi banyak bag nak bawak. Keperluan sendiri dah tak fikir dah. Fikir barang anak je, sebab takut tertinggal benda penting dan buat dia meragam, lagi bertambah stress! 

Jom hampa share pengalaman & tips kalau nak bawa anak kecil travel!

2 comments:

  1. wah..cik tim dah ada baby..:)

    ReplyDelete
  2. tunggu Azfa besaq sikit....baru tau akai dia..hehe...travel dengan budak kecik ni apapun kena bagi extra.

    ReplyDelete

I am not responsible for, and expressly disclaims all liability for, damages of any kind arising out of use, reference to, or reliance on any information contained within the site. While the information contained within the site is periodically updated, no guarantee is given that the information provided in this site is correct, complete, and up-to-date.

Tengs for dropping your idea!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © fatimahnabila Designed by azhafizah.com