Tuesday, December 15, 2020

Jom Beli Gula Melaka Asli dari Gulaka_Kulim

Assalamualaikum & Salam Sejahtera


Hai korang!

Asyik dok buat entry promote barang orang ja, barang sendiri yang dijual tak pernah cerita pun. Btw, sekarang ni Cik Timm jual gula melaka asli tau. Kiranya Cik Timm ni agen untuk orang-orang kawasan Kulim. So, sila-sila hubungi Cik Timm cepat untuk dapatkan stok gula melaka asli!

Kenapa GULAKA?

Baiklah, untuk Cik Timm sendiri, susah sangat nak cari gula melaka asli dekat luar sana. Kalau di pasaraya pun tak banyak pilihan. Label packaging pun nampak semacam je. Was-was nak beli. Kadang-kadang kalau desperate beli juga tapi tak memuaskan, ada yang keras. Mak kalau bahan tradisional ni sangat cerewet, ada ja yang tak kena. Tapi pertama kali cuba gula melaka dari Gulaka ni memang jatuh chenta! Macam zaman dulu-dulu punya taste!

Kebaikan Gula Melaka Asli


Gula melaka asli diperbuat dari kelapa nira. Tahap glysemik indeksnya rendah berbanding dengan gula pasir biasa. Glycemic Index atau GI adalah kadar pengukur untuk sesuatu makanan itu untuk bertukar menjadi glucose didalam badan. Contohnya, nilai 0 menunjukkan makanan tersebut tidak meningkatkan tahap glukosa dalam darah, manakala nilai 100 merupakan tahap tertinggi paras glukosa dalam darah. 

Berikut merupakan analisa kandungan nutrien didalam Gula Melaka berbanding dengan gula lain seperti Madu Lebah, Gula Merah dan Gula Pasir (sukros). Gula melaka mengandungi zat-zat gizi dan vitamin. Selain itu, gula melaka mempunyai GI 35, manakala gula pasir biasa kira-kira GI 60. GI 55 atau kebawah dianggap pilihan yang lebih menyihatkan dan kita perlu menghindari GI 70 dan keatas. Jadi, gula melaka lebih sesuai dan selamat diambil oleh pesakit diabetes sebagai ganti kepada gula pasir biasa. 

Saiz yang Dijual?

Cik Timm jual 3 produk dari Gulaka: 

🍭 Gulaka Gula Melaka Asli 100% Nira 1kg = RM22

🍭 Gulaka Gula Melaka Asli 100% Nira 500gm = RM13

🍭 Gulaka Serbuk 100% Nira 500gm = RM35




Bagaimana untuk Order Gulaka?

Untuk orang-orang Kulim dan sekitarnya Cik Timm boleh COD untuk korang. Kalau ada customer dari Padang Serai atau Alma pun boleh COD, nanti Cik Timm kenakan cas sebab jauh juga dari rumah Cik Timm. Manakala kalau jauh nun di sana, Cik Timm boleh pos terus ke rumah anda. Apa-apa pun boleh roger je boleh kita bincang sampai jadi.

Untuk pertanyaan atau lebih info;

WhatsApp: +60175929179
IG: https://www.instagram.com/gulaka_kulim/

Nak gula melaka asli? Carilah Gulaka_kulim!

1 comment:

  1. aa ah mak akak pun kalau beli gula melaka mmg dia picky sngt..
    akan make sure betoi2 ok ke dak.. kalau akak slalunya bedal je..

    ReplyDelete

I am not responsible for, and expressly disclaims all liability for, damages of any kind arising out of use, reference to, or reliance on any information contained within the site. While the information contained within the site is periodically updated, no guarantee is given that the information provided in this site is correct, complete, and up-to-date.

Tengs for dropping your idea!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © fatimahnabila Designed by azhafizah.com