Wednesday, October 16, 2019

Cik Timm Merdeka dari Braces

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Hai semua!
Actually dah lama dan excited gila nak share berita gembira ni dengan korang semua tapi kekangan masa. Nak buka laptop pun memang tak sempat. 

Akhirnya Cik Timm dah buka braces bulan Ogos lepas. Cik Timm pun dah lama gila tak update cerita pasal braces ni. InSyaAllah Cik Timm cuba recap balik sepanjang 'dating' dengan dentist tahun ni.
Tak silap dalam bulan Jun lepas waktu sesi check-up dengan doktor, Cik Timm tanya, lama lagi ke gigi kena pakai braces. So, doktor tengok semua, doktor cakap bulan Ogos ni datang balik klinik dan boleh bukak dah! Cik Timm pun seronok bukan main. So, bulan Jun adalah last check-up gigi dan bulan Julai dah tak jumpa doktor terus skip bulan Ogos untuk prosedur membuang braces. 

21 OGOS 2019 (RABU)

Hari Selasa petang tu klinik call untuk confirm balik esok appointment cabut braces. Cik Timm memang dah minta cuti awal-awal lagi untuk esok. Petang dalam pukul 3.30pm Cik Timm dah terpacak dekat klinik. Appointment pukul 4pm.

Masuk bilik, doktor check balik gigi. Lepas tu dah mula cabut segala dawai dan besi di gigi. Doktor cakap kalau sakit bagitau. Tapi tak sakit pun cuma rasa pressure je. Satu je dalam fikiran Cik Timm, macamana rupa gigi bila dah bukak braces sebab Cik Timm ada tengok kawan-kawan yang pakai, selepas buka boleh nampak macam kesan besi braces dekat gigi. Adoi, memang rasa macam down jugak sebab takut. 

Selepas besi semua dah dicabut, doktor mula membersihkan semua sisa-sisa gam yang bekas besi tu. Doktor buat scaling gigi juga, nyilunya! Agak lama proses sebab nak bersihkan sisa gam, sisa karang gigi lagi sebab bila kita berbraces agak susah nak cuci gigi betul-betul.  

Selesai semua scaling, doktor ambil gambar pula untuk rujukan. Sebab dulu waktu mula-mula nak pakai braces pun doktor ambil gambar juga. Selepas tu, prosedur moulding retainer. Walaupun selepas ni dah tak berbraces, Cik Timm kena pakai retainer pulak untuk pastikan gigi tu tak kembali ke bentuk asal. Dari pembacaan Cik Timm ramai tak selesa dengan prosedur moulding sebab kita letak macam simen lembik dalam mulut. Tapi moulding klinik ni ada flavour OREN! Macam sedap pulak, haha! Sekejap je doktor letak dekat gigi bawah dan juga gigi atas. Gigi bawah tu doktor buat dua kali mungkin mula-mula tak dapat bentuk tu.

Dah settle semua sekejap je! Untuk last payment ni Cik Timm perlu bayar RM400. Settle dah semua pembayaran braces Cik Timm selama menerima rawatan braces ni. Alhamdulillah! Selepas seminggu klinik akan call untuk ambil retainer yang dah siap.

Dah siap je gigi, terus ajak Abg Cik ke Kulim Central, sebelah klinik jer. Ronda-ronda situ, dalam fikiran memang nak makan semua benda yang sebelum ni sangat susah nak makan. So, Cik Timm ke Texas Chicken try wrap dia. Abg Cik pun sampai bagi dia punya kulit ayam konon nak testing gigi. Allahu, nikmatnya bila dapat makan tanpa perlu risau makanan melekat celah besi. Dapat makan pun nikmatnya tak terkata. Rasa nak sujud syukur pun ada, over tak? 

Abg Cik gelak je tengok adik sorang ni senyum je nampak gigi. Balik rumah seronok tengok mak punya reaksi. Punya lama dia tak tengok gigi anak dia yang macam arnab ni. 
26 OGOS 2019
Hello Retainer!
Cik Timm dapat panggilan retainer sudah pun siap dan boleh collect dah di klinik. Actually agak tak selesa bila gigi dah bebas sebab rasa macam kebas. Untuk retainer, Cik Timm perlu pakai selalu. Hanya buang waktu nak makan & gosok gigi jer. Ya, mula-mula Cik Timm istiqamah pakai, selepas tu selalu skip. Kenapa retainer penting? Untuk pastikan gigi yang tersusun ni kekal tak bergerak ke tempat asal ya. 
Tapi bagi Cik Timm, retainer memang agak melecehkan kalau nak dibandingkan dengan braces. Sebab retainer kena pakai dan buka. Kadang-kadang kerja letih nak kena pakai buang retainer malas betul. Akhirnya pakai waktu malam jer. Tau dek doktor ni kena marah pa sebab nanti gigi balik ke tempat asal sama ada jadi jongang atau gigi jadi gap. 
Selepas 3 bulan Cik Timm dah bukak braces sepatutnya kena berjumpa balik dengan doktor untuk check balik gigi. But disebabkan kekangan masa, Cik Timm belum lagi berjumpa dengan doktor. Nanti kalau dah jumpa Cik Timm update lagi perkembangan yer. 

Gambar selepas braces? Segan pulak nak tunjuk tapi memang boleh dikatakan selepas Cik Timm bukak braces memang sangat jarang bergambar atau selfie, korang usha jer IG Cik Timm, ada juga terselit dua gambar nampak gigi baru, hehe 😚

4 comments:

  1. eh dah buang ea, tgk gambar kat ig td husna pon tak prasan. sat nk p tgk balik.. =D

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah..Finally sampai waktunya kan. boleh senyum lebar dah dan lega bebas braces.

    ReplyDelete
  3. yeay habis da pakai braces. so bila nk lepak ? open table ke ?

    ReplyDelete

I am not responsible for, and expressly disclaims all liability for, damages of any kind arising out of use, reference to, or reliance on any information contained within the site. While the information contained within the site is periodically updated, no guarantee is given that the information provided in this site is correct, complete, and up-to-date.

Tengs for dropping your idea!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © fatimahnabila Designed by azhafizah.com