Monday, July 01, 2019

Bercuti di Ulu Legong, Baling, Kedah

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Hi semua, after a long time kan dah lama tak share tempat bercuti kan. Bukannya apa, memang langsung tak bercuti sejak kerja dekat company ni. Leceh sikit sebab orang tak ada. Mau tak mau kerjalah sampai mati. Hahaha!

14 Februari 2019

Tapi bulan Februari lepas, dapat extra cuti dua hari sebab minggu Raya Cina langsung tak bercuti. Jadi fikir punya fikir, dengan kepala stress, rasa nak ride ke Ulu Legong, Baling. Rasa macam jauh je Kulim-Baling. Tapi, sebenarnya bukan jauh mana pun!

Cik Timm ke sana naik motor cabuk tu je sorang-sorang. Sebelum ke sana memang dah ada plan walaupun last minute. Cik Timm ada kawan yang parentsnya memang kerja di Ulu Legong, Jadi Cik Timm tempah bilik juga, RM80 je satu malam. Itupun dapat diskaun half price, bilik depan kolam tau! 

Kulim-Baling

Cik Timm bertolak dari Kulim dalam pukul 3pm lebih macam tu. Jalan tak pandai sangat, memang depend 100% on Google Maps jer. Nasib baik sepanjang jalan tu ada line, sebab once dah masuk ke dalam-dalam lagi Ulu Legong, memang tak ada line langsung. Sampai pekan Baling dalam pukul 5pm lebih macam tu. Lagi satu Cik Timm memang bawa motor slow je. Sebab menikmati pemandangan jalan yang lengang tak ada orang, lepas tu langit membiru, memang cuaca dia feel gila naik motor. 
Sampai pekan Baling, Cik Timm dah mesej Abang Cik inform dah selamat sampai Baling. Kawan yang Cik Timm nak jumpa pun dah inform. Sebab kawan tu kerja, maghrib baru sampai rumah. Cik Timm singgah dulu di Masjid Al Ehsan Kampung Bandar untuk solat asar. Memang dah dekat dah dengan destinasi.

Destinasi ke rumah kawan Cik Timm, Syahira untuk ambil kunci bilik. Sampai kampungnya, nasib baik senang cari sebab ayah Syahira ni dah tunggu dekat luar rumah takut Cik Timm sesat. Bersembanglah sekejap dengan keluarga Syahira sementara tunggu maknya bersiap, dan terus bawa Cik Timm ke Ulu Legong, untuk rehat dekat chalet sana. Disebabkan kenal orang kerja situ, motor Cik Timm parking di dalam. Hehehe..

Chalet Pool View

Fuh, biliknya best gila! Berhadapan dengan pintu masuk dan juga depan kolam. Bilik dilengkapi dengan sejadah, tuala, aircond, bilik air pun ada dan besar, toiletries macam sabun, shampoo pun ada. Memang puas hati dapat bilik macam ni. Thanks Syahira! Cik Timm check-in dalam pukul 6.30pm, pengunjung memang tak ada lagi. Nanti lagi lewat malam, lagi ramai pengunjung, nama pun air panas, mana ada orang berendam waktu siang. Semuanya bermandi-mandi dari lewat malam sampai ke subuh. Disebabkan Cik Timm ke sini dan stay dalam chalet, bayaran masuk memang tak ada. 



Rasa tenang sangat di sini. Walaupun line UMobile tak ada, this is ME TIME! Memang dapat chill tengok TV, tengok kolam sebab ada balconi kecil depan bilik siap dengan kerusi. Memang feel je sorang-sorang dengan bertelekung hitam depan tu. Tak pasal-pasal orang ingat hantu maghrib-maghrib ni. 


Mencuba Lokching Baling




Dalam pukul 9pm, baru dapat jumpa si Syahira ni. Memang dah plan nak try lokching ni sebab kat Kulim tak pernah Cik Timm jumpa lokching rupa dia macam ni. Sini dah macam rojak sebab ada sos, ada sayur lagi, memang sedap! Kedai makan memang ada juga dalam Ulu Legong ni, tapi agak pricey. Jadi kami makan dekat luar je. Senang kalau ada orang duduk sini,boleh bawak kita jalan-jalan. Tapi kan, Cik Timm stay sini rasa macam bukan orang Kedah. Sebab Cik Timm tak faham sangat dengan slang Baling. Hahaha!



Tadi baru pembuka selera, next kami ke kedai makan pokok getah. Restoran dia macam seram sikit sebab dalam pokok getah. Unik jugak, dekat sini makan nasi. Nama pun melayu memang cari nasi jugak. Boleh tahan tomyam dia, sedap. 

Berendam Dalam Air Panas

Gambar spoil sebab duduk dalam kantung, sini kan air panas, berkabus je 😑

Next, mestilah berendam dalam air panas. Pusat Rekreasi Air Panas Ulu Legong ada kolam utama, tak boleh mandi sebab memang dipagar sekeliling. Ada mata air yang keluar dari celah-celah batu sulfur di situ dan ini adalah kolam utama yang membekalkan air panas. Ada 4 kolam dewasa yang disediakan dengan suhu 40C. Kolam wanita pun ada tapi seram sebab tak ada orang, rasanya macam tak ada pun ok kot. Hahaha! Dan juga kolam kanak-kanak disediakan. Silalah pantau anak-anak anda ya.
Banyak lagi kemudahan dekat sini macam tempat persalinan, toilet, tempat makan, tapi disebabkan Cik Timm dah ada bilik sendiri much-much more selesa nak mandi solat rehat semua. Lama Cik Timm melepak dekat kolam depan bilik tu sampai pukul 3 pagi. Lagi lewat lagi ramai pengunjung, tapi macam banyak BBNU jer lepak sini. Biasalah budak-budak melepak, tergelak sana tergelak sini. Cik Timm pulak krikkrikkrik tepi kolam tu dok melayan perasaaan. Duduklah berendam sampai naik bosan, baru Cik Timm gerak masuk bilik. 
Mandi-mandi dulu sebelum tidur, tapi kan, rasa tenang je solat dekat sini. Rasa macam dekat sangat dengan-NYA tak tahu kenapa malam tu. Rasa lain macam. Tidur pun nyenyak je, agaknya nikmat bila kita jauh dari alat telekomunikasi, mungkin? 
Check-out





Pagi-pagi dah bangun pusing-pusing dekat sini tengok suasana waktu pagi. Tengok pekerja tengah buang air kolam dan cuci. Memang bersihlah air dia kalau macam tu kan, jadi tak perlu ragu-ragu ya. Cik Timm tengok dengan mata kepala sendiri. Dalam pukul 12 Cik Timm dah check-out keluar dari Ulu Legong, Baling dan terus gerak balik Kulim. Disebabkan jalan dah tau, memang laju je sampai Kulim. 


Rasa nak repeat balik bercuti di sini tapi nak stay dalam 2 ke 3 hari, buat trip sekali hiking Gunung Baling. Mesti lagi best!!

9 comments:

  1. Bestnya. nyaman je suasana dia. :D

    ReplyDelete
  2. Bestnya dapat pergi jalan-jalan

    ReplyDelete
  3. pernah singgah sini tp x msk sekadar tgk dr luar je... sbb ms tu cuaca panas sgt

    ReplyDelete
  4. Wah bestnya. Tak tahupun ada penginapan yang cun camni.

    ReplyDelete
  5. nice. boleh release tension

    ReplyDelete
  6. Wahhh berani betul timm ride sorg2 .
    Last pegi sebelum kawen dulu ngan family.. Drive lepas isyak. . Mmg gelap gelita jalan..

    ReplyDelete
  7. best tempat ni ciktim. ride dan bercuti sorang² pun boleh. don't care lah :)

    ReplyDelete
  8. Teringin nak pi mandi ayaq panaih ulu legong ni

    ReplyDelete

I am not responsible for, and expressly disclaims all liability for, damages of any kind arising out of use, reference to, or reliance on any information contained within the site. While the information contained within the site is periodically updated, no guarantee is given that the information provided in this site is correct, complete, and up-to-date.

Tengs for dropping your idea!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © fatimahnabila Designed by azhafizah.com