Sunday, February 04, 2018

Resipi | Kerabu Sotong Simple & Mudah

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

kerabu sotong simple, kerabu sotong

Hai semua! 
Minggu lepas Cik Timm tiba-tiba craving gila dengan kerabu sotong. Aduhai, memang cecampak je apa yang ada dalam peti ais dengan pokok yang ada sekitar rumah. Nasib baik rumah kampung, semua ulam-ulam ada mak tanam. Nanti kalau Cik Timm ada rumah sendiri pun nak tanam jugak lah pokok-pokok yang penting macam serai, daun kucai, daun bawang ke? Kan-kan-kan.

Ok jum Cik Timm nak share resipi kerabu sotong versi campak-campak.

Bahan-bahan:

Sotong yang dah dicelur air panas.
Setengah bawang besar
3 batang serai
Sebatang cili merah
3 batang cili padi
Sekuntum bunga kantan
Sos ikan & jus limau secukupnya.
Garam & gula

kerabu sotong

Cara-caranya:

Semua bahan-bahan hiris halus. Sotong tu celup-celup dalam air panas, lepas tu gunting sikit. Dah siap semua, gaul je. Masukkan sos ikan, jus limau dan perasakan dengan garam dan gula. Adjustlah sampai dapat rasa yang anda suka. Siap! Lagi sedap kalau ada tomato dan daun ketumbar. Cik Timm korek dalam peti ais, tomato tak ada. Letak je apa yang ada. Malas betoi.

Sedap makan dengan nasi panas oi. Mak Cik Timm ratah macam tu je. Sedap katanya dapat makan serai fresh macam tu. Kami pun dah lama tak buat kerabu sotong.

Seronok kalau kita cuba masak resipi yang berlainan setiap hari. Cik Timm ni pemalas nak masak sebenarnya, hari cuti hujung minggu je nak tunggu masuk dapur. Itu pun jenuh, main campak je apa yang ada. Hahaha!

Dekat umah Cik Timm, bunga kantan dengan serai memang dah ada mak tanam. Bayangkan bunga kantan satu kuntum pun RM2.50 kalau bukan musim dia. Hahaha! Mahal betul, jadi rajin-rajinkan tanam tumbuhan yang kita boleh tanam di sekitar rumah. Boleh berjimat kan?

Apa lagi resipi menggunakan sotong yang simple? Ada suggestion tak? 

4 comments:

  1. Adoi teringinnya nak makan tapi alergik seafood. Bunga kantan Perlis pun mahai sebab depa kata jarang orang tanam...

    ReplyDelete
  2. Aduhhhh sedapnya cik timm. Terliur ana tgk. Mau berpinggan tambah nasi ni.

    ReplyDelete
  3. tudia.. dapur ciktimm kembali lagi.. hahaha

    ReplyDelete
  4. next time buat habaq awal boleh terjah =D

    ReplyDelete

I am not responsible for, and expressly disclaims all liability for, damages of any kind arising out of use, reference to, or reliance on any information contained within the site. While the information contained within the site is periodically updated, no guarantee is given that the information provided in this site is correct, complete, and up-to-date.

Tengs for dropping your idea!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © ஐfatimah❀nabilaஐ Designed by azhafizah.com