Thursday, June 22, 2017

Dah Standby untuk Raya ke?

Assalamualaikum & Salam Sejahtera


Cik Timm dengan Abang Cik awal-awal lagi dah settle bab pelita & lampu liplap dekat rumah ni. Buat awal-awal senang tak kalut. Cik Timm tak tau kenapa terlalu excited nak raya tahun ni. Agaknya sebab dah dua tahun tak merasa nikmat rasa sebab kerja je. Bertabahlah sebab kerja swasta dalam f&b. 

Pelita tahun lepas pun cantik lagi, kami cuma pacak besi dekat tanah, lepas tu cari 'hook' di DIY. 
Jadilah begini--->


Lampu liplap-liplap pun dah pasang. Kuih raya tahun ni ada 6 jenis, biskut sarang semut, almond london, mazola, cornflakes madu, chocolate chip dan samperit susu. Family memang tak pernah beli kuih raya, suka buat sendiri sebab puas hati. Extra untuk tahun ini ada tempeyek dan bahulu buat sendiri tau. 


Barang-barang wajib setiap tahun untuk persiapan buat kuih raya. Memborong sakan kan, memborong dengan motor je tau, kau hado? Hihihi

Lagi satu, Cik Timm banyak cuti di bulan puasa ni sebab menghabiskan Annual Leave & Clear Of Day(COD). Bulan ini merupakan bulan terakhir Cik Timm bekerja di sini. Semoga ada rezeki di luar sana untuk Cik Timm, amin..

Tahun ni nak cat rumah, tapi nampak gayanya tak sempat. Tunggulah kalau ada kenduri kahwin baru nak cat kot, hehe. Baju raya memang tak beli kot, pakai dan recycle apa yang ada sudah. Tak nak membazir dengan barang yang tak perlu. Cik Timm lebih suka duit dihabiskan dengan makanan bukan barangan pakai sebab memang jenis tak minat dengan baju. Suka tengok dan cuci mata je. Agaknya dah makin besar ni, benda-benda remeh dah tak dipandang.

Seronok pusing-pusing uptown tengok gelagat orang shopping. Punya ramai sungguh manusia, nak jalan merenyut-renyut eh. Dah masuk minggu terakhir memang semua buat tawaran nak habiskan segala barang-barang yang ada. Semua pun buat pecutan terakhir untuk raya yang bakal menjelang 3 hari lagi ni. 

Kepada kawan-kawan blogger yang dekat dengan Cik Timm, bolehlah mai beraya. Sila-sila, diharap raya pada tahun ini memberi makna kepada kita semua untuk berkumpul sesama keluarga dan rakan-rakan. Jangan asyik dengan gadget je, itu bukan raya namanya tau! 💋

1 comment:

  1. semangat betul cik timm ye.persiapan akak biasa-biasa je,tapi barang nak masak rendang, ketupat semua dah ada.Raya kl tak kisah sangat bab kuih raya ni.hidang kerepek je.selamat hari raya in advance

    ReplyDelete

I am not responsible for, and expressly disclaims all liability for, damages of any kind arising out of use, reference to, or reliance on any information contained within the site. While the information contained within the site is periodically updated, no guarantee is given that the information provided in this site is correct, complete, and up-to-date.

Tengs for dropping your idea!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © ஐfatimah❀nabilaஐ Designed by azhafizah.com